ODAVDE NE IDEMO NI PO KOJU CENU: Porodica Premović iz Donjeg Jarinja odlučna u nameri da ostane na svojoj dedovini (VIDEO)

D. ZEČEVIĆ

01. 09. 2022. u 09:00

MI odavde nemamo nameru da odlazimo. Ni po koju cenu. Na svojoj smo dedovini, moji preci su ovde živeli i pre trista i više godina.

ОДАВДЕ НЕ ИДЕМО НИ ПО КОЈУ ЦЕНУ: Породица Премовић из Доњег Јариња одлучна у намери да остане на својој дедовини (ВИДЕО)

Premovići rešeni da ostanu u svojoj kući, Foto D. Milovanović

Svoji smo na svome, a to što Albancima smetamo jer hoće da zauzmu teritoriju i zaokruže nekakvu svoju nezavisnost i budu vladari čitavog Kosova, srpske kolevke, to je njihova želja sa kojom se mi ne slažemo.

Domaćin Bogoljub Premović (67) iz Donjeg Jarinja, ispred svoje nove dvospratne kuće sagrađene pre tridesetak godina odlučno govori da ni on ni njegova supruga Ružica ne žele da prihvate kosovska dokumenta niti registarske tablice sa oznakama RKS. Njihov sin i snaha sa tri unučice otišli su pre nekoliko godina u Rašku zbog posla, ali dolaze kad god im se ukaže prilika.

- Uprkos tome što svakodnevno strepimo zbog sveopšte situacije, jer nije uopšte prijatno kada vidite kosovske specijalce sa njihovim vozilima koji prolaze pored naše kuće, mi moramo da živimo. Evo ljuštimo papriku za ajvar, prethodno smo brali šljive - priča nam Ružica dok pored stočića u dvorištu sa suprugom priprema zimnicu.

Foto D. Milovanović

Premovići, čija je kuća prva sa leve strane od magistralnog puta koji od administrativnog prelaza Jarinje vodi ka Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, stalno su napeti zbog višednevne tenzije. Iako ih pripadnici specijalne policije ROSU, koji prolaze putem pored njihove kuće ne diraju, a vojnici Kfora čak i pozdravljaju, kažu da se ne osećaju prijatno zbog samog njihovog prisustva. I ostali žitelji Donjeg Jarinja - raštrkanog sela nadomak samog administrativnog prelaza sa stotinak domaćinstava, smatraju suvišnim prisustvo kosovske specijalne policije. Pogotovu što, kako nam pričaju nezvanično, specijalci ROSU vozilima kontrolišu lokalne puteve zbog navodnog šverca, a u stvari samo zastrašuju meštane. Boje se i da će početi da im oduzimaju automobile.

Foto D. Milovanović

- Ovde na nekadašnjem punktu kosovske policije, gde sada borave pripadnici ROSU i gde su bili tokom postavljanja barikada, počeli su da proširuju put. Pet, šest dana ima kako su ga iskopali i sada ga betoniraju. Kontejnere i dvospratni objekat su ogradili betonskim blokovima, a iza tih kontejnera su ukopali cisterne. Imaju tu i po nekoliko "hamera" kojima kruže okolo i raznose hranu svojima kojih ima po okolnoj šumi - priča nam jedan od žitelja koji nas moli da mu ne spominjemo ime.

Foto D. Milovanović

PREKOPAVAJU PUTEVE

MEŠTANI nam pričaju da specijalci ROSU već šest meseci patroliraju po seoskim putevima, a da su neke od njih čak i prekopali.

- Bojim se da će ova agonija da se produži. Slično se osećaju i žitelji Zubinog Potoka i okolnih mesta u ovoj opštini, gde je na deonici od Mitrovice do prelaza Brnjak, baš kao i od Mitrovice do Jarinja, Kfor pojačao svoje prisustvo - kaže nam čovek iz Donjeg Jarinja, uz molbu da mu ne otkrivamo ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)