SPREMNI ZA SVAKI SCENARIO: Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 09. 2022. u 08:20

VERUJEM da svi nastavnici i zaposleni u školama sa nestrpljenjem očekuju decu, njihov žamor na odmorima i redovnu nastavu.

СПРЕМНИ ЗА СВАКИ СЦЕНАРИО: Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја

Foto MPNTR

Tim za škole zaključio je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih. I pred početak prošle školske godine bilo je različitih predloga da školska godina bude pomerena ili da nastava bude onlajn, ali smo u skladu sa preporukama struke i odlukama Tima doneli odluku da školska godina počne na vreme i po neposrednom modelu, što se pokazalo ispravnim.

Ovako ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić za "Novosti" objašnjava odluku da školska godina počne bez mera na koje su nastavnici, đaci i roditelji navikli poslednje dve godine.

Ipak, šta će škole preduzeti ukoliko se epidemija rasplamsa i broj zaražene dece u odeljenjima bude veliki?

- O eventualnom pogoršanju zdravstvene situacije i usklađivanju nastave prema njoj razmatraćemo ako do toga dođe. Dokazali smo da smo spremni za sve scenarije i koristićemo isprobane modele odlučivanja i nastave. Tim je tu, za dve nedelje će sesti opet da razmotri početak školske godine u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju. I dalje postoje određene procedure, neke su ublažene, a neke ostale iste. Na primer, u slučaju da se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid 19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih i, pritom, i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Foto MPNTR

Da li je smirivanjem epidemije "odzvonilo" onlajn časovima? Delite li mišljenje nekih stručnjaka da je taj vid nastave ostavio nepopravljive posledice na generacije koje su tako učile?

- Ne mogu da se složim da postoje nepopravljive posledice nečega čega je bilo u najmanjem mogućem obimu i samo tamo gde je zdravlje učenika bilo toliko ugroženo da je onlajn nastava bila jedino rešenje da nastava ne stane. U osnovnim školama u prethodnoj godini realizovano je 95,2 odsto neposredne nastave, dok je samo 0,6 odsto nastave bilo onlajn. A i tada su nastavnici pripremali vrlo kvalitetne onlajn časove, koji se kao primeri dobre prakse mogu primenjivati i dalje u nastavi. Mislim da su svi u sistemu reagovali veoma dobro i brzo sa ciljem da nijedno dete ne oseti posledice pandemije, kada je obrazovanje u pitanju.

Na početku školske godine himna je obavezna, međutim, u nekim delovima Srbije lane je bilo opstrukcija. Verujete li da će ove godine svi ispoštovati obavezu?

- Izvođenje himne Republike Srbije na početku školske godine propisano je zakonom, sa ciljem da pojačamo osećaj poštovanja zastave države, grba i himne, kao nacionalnih simbola, i kod predškolaca, učenika i kod studenata. Na taj način želeli smo da pojačamo osećaj pripadnosti, ali i poštovanje prema državi u kojoj živimo. Pre neki dan smo podsetili direktore škola na doslednu primenu propisa upravo oko izvođenja himne i poslali link ka sajtu Vlade gde stoje note, ako neko želi himnu da odsvira, tekst ako neko želi da je otpeva, pa i snimak otpevane himne ako neko želi samo da je pusti. Za svako nepoštovanje bilo Ustavom propisanih pravila, bilo oglušavanje o odluke ministra, postoje i kazne. Ipak, verujem da su iza nas određeni pojedinačni propusti i da ćemo ove godine proći bez njih.

Dosta se polemiše o uvođenju rodno osetljivog jezika u udžbenike od 2024. Da li ćete kao ministar potpisati standarde kvaliteta udžbenika koji predviđaju uvođenje rodno osetljivog jezika?

- Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je sastavio nekoliko predloga koje će radna grupa razmotriti i sagledaćemo šta bi bilo najbolje usvojiti u skladu sa postojećim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

DRŽAVNA MATURA PO PLANU

DA li će državna matura biti održana 2024, kako je planirano, s obzirom na otpor fakulteta koji traže i prijemni ispit?

- Obrazovni sistem je suviše veliki, značajan i osetljiv da bi se novine uvodile brzopleto, zato i jesmo jednom odložili implementaciju. Oni učenici koji će 2024. polagati po novom modelu, sledeće će godine da je i probaju, u junu, dok će učenici trogodišnjih profila sledeće godine prvi proći kroz polaganje državne mature. Državna matura je važna jer će omogućiti objektivnu, eksternu proveru kvaliteta znanja učenika i daće nam povratnu informaciju o kvalitetu obrazovnog sistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna