SKRNAVE NAM FRESKE: Žiča preživela vekove, sada urezuju svoja imena

Tanjug

18. 08. 2022. u 14:05

MINISTARSTVO kulture i informisanja osuđuje skrnavljenje fresaka u manastiru Žiča na kojima su urezana imena posetilaca ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

СКРНАВЕ НАМ ФРЕСКЕ: Жича преживела векове, сада урезују своја имена

Foto: Goran Šljivić

Iz ministarstva apeluju i ukazuju građanima Republike Srbije da je očuvanje kulturnog nasleđa od civilizacijskog značaja i da je skrnavljenje spomenika čin vandalizma i nepoštovanja sopstvene kulture i kulture uopšte.

- Ministarstvo kulture i informisanja napominje da smo se vekovima suočavali sa najtežim iskušenjima i uprkos njima ostali smo posvećeni očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda. Manastir Žiča nije jedini primer ovakvog vandalizma. Nažalost, ovakve scene možemo videti i u drugim manastirima i na spomenicima u Srbiji navode u saopštenju ministarstva, prenosi Tanjug.

Na kraju iz ministarstva poručuju da svi „moramo razviti svest da ukoliko kao pojedinci ne brinemo o svom kulturnom nasleđu, ne postoji institucija, država ili kazna koja to može nadomestiti”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

TRPEO NESNOSNE BOLOVE: Muškarac pokazao šta je dva meseca nosio u telu - slika je obišla svet (FOTO)