POGODILE SU ME NIKANOROVE REČI: U javnosti raste otpor "Evroprajdu", premijerka na uvrede odgovara apelom za mir i jedinstvo građana

R. Dr.

17. 08. 2022. u 08:11

ODRŽAVANjE "Evroprajda" - manifestacije posvećene afirmaciji prava LGBT osoba - koja je zakazana od 12. do 18. septembra u Beogradu, sve više dolazi pod znak pitanja.

ПОГОДИЛЕ СУ МЕ НИКАНОРОВЕ РЕЧИ: У јавности расте отпор Европрајду, премијерка на увреде одговара апелом за мир и јединство грађана

Sve jači pritisci da se odustane od parade, Foto Z. Jovanović

Umnožavaju se inicijative da se međunarodni skup i šetnja otkažu, a pored predstavnika SPC i desničarske opozicije, u prilog otkazivanja pojavljuju se i prvi glasovi iz krugova vlasti.

Ubedljivo najtvrđi stav ne samo protiv "Prajda", nego i protiv LGBT osoba, izneo je episkop banatski Nikanor. On je javno se protiveći najavljenom skupu, uz poziv "na oružje", izneo i niz uvreda na račun premijerke Ane Brnabić, najavivši prokletstvo (anatemu) protiv organizatora i učesnika parade.

Predsednica Vlade kaže da su je Nikanorove reči veoma pogodile, ali da nikada neće nijednu reč reći protiv SPC. To posebno važi, kako je rekla, u današnje vreme, kada ne smemo da se delimo i svađamo.

- Pogodilo me je to. Pominjanje deteta, koje je za svaku osudu je kao užareni štap uboden u oko. Užasno su me pogodile reči da su moji roditelji i preci koljači srpskog naroda. Sve je to, međutim, nebitno. Nama ne treba da se svađamo, jer moramo da se borimo za mir i našu Srbiju - izjavila je Brnabićeva.

Vladika banatski Nikanor, Foto D. Dozet

Ona je naglasila kako moramo da nađemo način da prođemo "kroz iglene uši" zarad mira i stabilnosti.

- Što se mene tiče, Crkva je jedan od osnovnih stubova ovog društva i naroda. Nikad jednu reč o SPC neću reći, a sada posebno. Ne smemo da dopustimo da nas dele, iako će mnogi iz inostranstva pokušati da nam bacaju "koske" oko kojih bismo se svađali - poručila je premijerka.

Član Predsedništva SNS, advokat Vladimir Đukanović pozvao je juče organizatore "Evroprajda" u Beogradu da manifestaciju odlože, ili da, u suprotnom, država razmisli da je zabrani.

- To je periferna tema u situaciji kad imamo ozbiljnu situaciju na Kosovu. Ako već gospoda iz Evrope neće to da otkažu zamolio bih državu da razmisli da to ona učini.

Besmisleno je da se pravi tenzija oko periferne, idiotske teme. Da se ne lažemo, 90 odsto ljudi je protiv parade - rekao je Đukanović, uz jasnu opasku da je i sam protiv "Evroprajda", ali da neće da otežava položaj svoje države.

I lider Dveri Boško Obradović digao je glas protiv najavljenog skupa. Otvorenim pismom predsedniku Srbije on je zatražio otkazivanje parade.

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Probajte u Varšavi ili Sarajevu

MOLIM licemere iz Evropske unije koji nam nameću "Prajd" da ga organizuju u Varšavi ili Sarajevu.

- Rimokatolička crkva to nikada ne bi dopustila, iako je Poljska članica EU. Probajte tamo da napravite paradu. Ili ako već hoćete demokratiju na Balkanu, probajte da je organizujete u Sarajevu. Nametanjem ove teme samo se Srbija maltretira - naveo je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)