SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Preko 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja

Tanjug

27. 07. 2022. u 18:22

U SVETU je prijavljeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja, od kojih je većina u Evropi, upozoreno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) nakon što je prošle subote proglašena globalna vanredna zdravstvena situacija zbog epidemije ove bolesti.

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА: Преко 18.000 случајева мајмунских богиња у 78 земаља

Foto: Shutterstock

Do sada je 98 odsto slučajeva zaraze potvrđeno kod muškaraca koji su imali seksualne odnose sa drugim muškarcima i izvan afričkih zemalja gde je virus endemski, saopštila je SZO, prenosi Rojters.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus apelovao je na pripadnike rizične grupe da smanje broj seksualnih partnera i da podele informacije o prethodnim kontaktima sa svim novim partnerima.

 - Ovo je epidemija koja se može zaustaviti. Najbolji način da se to uradi jeste da se smanji rizik od izloženosti, a to znači praviti siguran izbor i za sebe i za druge - rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi.

Naziv majmunske boginje je u procesu preimenovanja, kako bi se izbeglo da naziv bude zloupotrebljen ili korišćen na rasistički način, rekao je direktor SZO za hitne situacije Majkl Rajan.

Iz SZO preporučuju vakcinaciju za pripadnike visokorizične grupe, uključujući muškarce koji imaju seks sa muškarcima, sa više seksualnih partnera ili sa zdravstvenim radnicima.

Eksperti SZO su upozorili da je potrebno nekoliko nedelja nakon dobijanja druge doze vakcine da bi se dobila puna zaštita, tako da bi vakcinisani trebalo da preduzmu druge mere predostrožnosti do sticanja pune zaštite.

BONUS VIDEO:

POŽARI BESNE ŠIROM EVROPE: Dramatični snimci borbe sa vatrom u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NA PEŠČANOJ PLAŽI, U CENTRU HURGADE: Dobar odmor za odrasle, dobra zabava za dečicu, lepa plaža i za jedne, i za druge