PREMINUO GENERAL TOMISLAV ŠIPČIĆ: "Meni su poverena ova deca živa i zdrava i ja ih neću roditeljima vraćati u metalnim sanducima"

Novosti online

08. 07. 2022. u 16:18

GENERAL u penziji Tomislav Šipčić preminuo je u Vrbasu u 83. godini.

ПРЕМИНУО ГЕНЕРАЛ ТОМИСЛАВ ШИПЧИЋ: Мени су поверена ова деца жива и здрава и ја их нећу родитељима враћати у металним сандуцима

Foto: Privatna arhiva

Tužne vesti o smrti generala podelio je advokat Dušan Bratić na društvenim mrežama.

Njegovu objavu prenosimo u celosti:

"Meni su poverena ova deca živa i zdrava i ja ih neću roditeljima vraćati u metalnim sanducima, taj film kod mene nećete gledati". 

Poznavao sam ovog smirenog, staloženog i mudrog čoveka. Bio sam mu branilac u istražnom postupku zbog "vojne opsade Sarajeva 1992. godine" koji je od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine pokrenut 2018. godine i rezultirao optužnicom u kojoj je kao činjenični opis dela prepisana radnja za koju su prethodno u Hagu već osuđeni general Milošević, Talić i Mladić. Naime, prvi komandant Sarajevsko Romanijskog korpusa VRS, od aprila do avgusta 1992. je bio Tomislav Šipčić, ali je je Sarajevo to doznalo tek nakon zatvaranja Haga i uvida u njegovu arhivu, pa su kopi - pejst ponovili optužnicu Haga, samo za ova četiri meseca.

General Šipčić je govorio tiho i malo. Kratko. Ali, sadržajno. Jezgrovito. Kada sam mu to rekao jednom prilikom, odgovorio je " Ko govori dugo, ne kaže ništa". 

Šta moja generacija, generacija 1971. godine koja je tada služila vojni rok u kasarnama širom SFRJ duguje generalu Šipčiću?

On je 1991. godine bio komandant 14. motorizovane brigade JNA u Šentvidu u Ljubljani i ujedno komandant kasarne Boris Kidrič. 

Nakon okončanja oružanog sukoba u Sloveniji u kojem je ubijeno 44 vojnika, oficira i građanskih lica na službi u JNA i 186 ranjenih, tada pukovnik Šipčić je brigadu kojom je komandovao izveo u marševskom položaju iz Ljubljane i iz Slovenije i marševanjem preko Hrvatske doveo do novog garnizona u Zenici. Do Bosanskog Šamca iz vazduha ih je štitila eskadrila protivoklopnih helikoptera koju je na njegov zahtev obezbedila komanda 5. Vak - a. U koloni su bila spregnuta na gotovs sva oružja i oruđa a posade na njima je lično on više puta uputio i izdao naređenja za promtno dejstvo čim se uoči pripadnik paravojnih snaga, bez čekanja da prvi otvore vatru.

A kako je obezbedio da na kasarnu koju su takođe okružili teroristi u nameri da sa okolnih zgrada  ubijaju decu kao glinene golubove, kao u drugim kasarnama, ne bude dejstvovano, najbolje svedoči tada kapetan u toj brigadi, kasnije Alijin general Vahid Karavelić u svojoj javno dostupnih biografiji:

"Kada su počela neprijateljstva u Ljubljani, Teritorijalna odbrana Slovenije opkolila je našu kasarnu. Šipčić je naredio da se postavi minobacač i uperi na Cankarjev dom, glavni politički objekt u centru grada. Također je naredio komandantu bataljonskog diviziona da postavi 17 haubica, uperenih u istu zgradu i na centar grada. Kada je slovenačka TO prekinula dovod električne struje i vode našoj kasarni, Šipčić je zapretio da će granatirati centar grada ako se dovod ponovo ne uspostavi. Šipčić je naredio i da se oko kasarne postave mine". 

Kada sam ovo pročitao generalu Šipčiću, sve je potvrdio i dodao: 

" Prethodno sam bezbednjacima rekao da ne zadržavaju nijednog Slovenca ni Hrvata koji su se spremali da dezertiraju. Neka idu ako žele. Zatim sam svakog vojnika na položaju lično po tri puta obišao, ponovo uputio u zadatak i ohrabrio. Predsednika Ljubljane, kojem je vojska mnogo pomagala i sa nama je korektno sarađivao, sam pozvao i pokazao gde sam minirao žilu podzemnog jezera na kojem je Ljubljana što je on znao, i rekao mu: 

"Meni su poverena ova deca živa i zdrava i ja ih neću roditeljima vraćati u metalnim sanducima, taj film kod mene nećete gledati. ". 

Kad smo kretali iz kasarne za Bosnu, čak sam i rizlu sa sportskog terena utovario u jedan kamion, ni to im nisam hteo ostaviti. Od Bajića sam tražio obezbeđenje iz vazduha. Odahnuo sam kad smo kod Šamca prešli most. Nijednom vojniku nije dlaka sa glave falila. U Sloveniji su mi dve ćerke ostale udate. Do ovog postupka u Sarajevu i njihove poternice, redovno sam odlazio u Sloveniju, ništa ja njima nisam dužan nit ih se plašim". 

Generalu Šipčiću zato moja generacija, generacija golobradih vojnika te 1991. gidine duguje jednu rečenicu: "Slava mu"!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju