ITALIJAN SA SRPSKIM PASOŠEM ULAŽE U NAŠE VINOGRADE: Poznati svetski vinar dobija državljanstvo naše zemlje

S. Vidačković

03. 07. 2022. u 15:00

JEDAN od najpoznatijih svetskih vinara Lodoviko Antinori dobija uskoro srpski pasoš!

ИТАЛИЈАН СА СРПСКИМ ПАСОШЕМ УЛАЖЕ У НАШЕ ВИНОГРАДЕ: Познати светски винар добија држављанство наше земље

Foto Tanjug

Kako "Novosti" saznaju, ovaj iskusni i, nadaleko pozanti italijanski stručnjak, podneo je zahtev za prijem u državljanstvo Srbije, koji je naša vlada odobrila, na preporuku Privredne komore Srbije.

U njoj se navodi da Antinori ima ogromno iskustvo u proizvodnji vina, te da svoje znanje želi da prenese u našu zemlju, u ovu perspektivnu granu industrije. Takođe, planira da osnuje privredno društvo i uloži velika sredstva u ovoj oblasti.

Lodoviko Antinori vlasnik je poznate italijanske kompanije Tenuta di Biserno koja se bavi proizvodnjom vina, a čiji su brendovi među top 10 u Evropi. Bio je vlasnik i firme Tenuta dell Ornellaia, kao i partner u kompanijama Powderon iz Švajcarske, Mia Estates iz Italije i Meridiana sa Malte.

Rođen 1943. godine u italijanskom mestu Skandiči, Lodoviko je sedamdesetih godina prošlog veka, u porodičnoj firmi L&P Antinori radio kao menadžer za američko tržište.

Foto N. Fifić

Posle toga, bio je vlasnik kompanije ILA, čije je sedište bilo u Milanu, a distribuirali su jednu vrstu piva i francuska vina.

Početkom osamdesetih, odvojio se od porodične kompanije i počeo da proizvodi vina u selu Bolgeri, na zemljištu koje je nasledio od majke.

Foto Z. Jovanović

- Prva berba koja je puštena na tržište bila je ona iz 1985. godine. U narednih dvadesetak godina, njegova tadašnja kompanija Tenuta dell Ornellaia beležila je neverovatan rast vina "supertoskan", pa je Bolgeri postao jedna od vodećih svetskih regija u proizvodnji vina - stoji, pored ostalog u bogatoj biografiji ovog stručnjaka i menadžera.

MORSKI POVETARAC

ANTINORI smatra da se vina proizvedena u Biboni značajno razlikuju od onih u Bolgeri.

- Reljef je strmiji i tlo je kamenitije. Bibona ima prednost zbog većeg uticaja hladnog morskog povetarca Tirenskog mora. Svi ovi elementi zajedno kreiraju savršenu teritoriju za klasične "bordo" sorte, a pre svega "kaberne frans" - govorio je u više navrata čuveni vinar.

- Kada je pre 20 godina prodao Tenuta dell Ornellaia, Lodoviko Antinori svu energiju uložio je u firmu Tenuta di Biserno (biserno zemljište) u susednoj Biboni.

Ikona svetskog vinarstva, kako mnogi nazivaju Antinorija, već nekoliko puta je bio u Beogradu. On je svojim srpskim kolegama prenosio znanja i iskustva iz Italije i Amerike, govorio o proizvodnji vina, ali i o njegovom uparivanju sa hranom. On je još tada poželeo da, kao savetodavac i konsultant, učestvuje u srpskom vinarstvu.

Foto AP

Strastveni fotograf

ANTINORI je, u mladosti, kratko bio foto-reporter u Vijetnamu, uključujući i period tokom tamošnjeg rata, a radio je i kao TV novinar u Americi.

Umetnost i fotografija imaju, isticao je u više navrata, važnu ulogu u njegovom životu i još uvek je strastveni fotograf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri