VINO NAM VEKOVIMA DAJE ODGOVORE: Festival u Rekovcu za vikend okupio porodične i komercijalne proizvođače i udruženja žena iz levačkog kraja

Z. G.

30. 05. 2022. u 11:22

VINO fest u Rekovcu, 4. po redu, za vikend je okupio dvadesetak porodičnih i komercijalnih vinarija i poljoprivrednih gazdinstava iz Levča koje se bave proizvodnjom rakija i vina, kao i nekoliko udruženja žena i ljubitelje vina i starinskih jela, koji su ih degustirali.

ВИНО НАМ ВЕКОВИМА ДАЈЕ ОДГОВОРЕ: Фестивал у Рековцу за викенд окупио породичне и комерцијалне произвођаче и удружења жена из левачког краја

Foto Z. Gligorijević

Levčani kažu da ljudi znaju da "razgovaraju" sa vinom, vole ga i brinu se o svojim čokotima. A vino im vekovima daje odgovore, jer je vinova loza u Levču pronašla svoj dom. Ovaj festival promoviše slavu levačkog vinogorja i vinogradare, ali i specijalitete spremljene na tradicionalne načine.

- Bog je stvorio vinograd, i od svega što je stvorio, jedino je plod vinove loze odabrao da bude sastavni deo liturgije. Znači, loza je blagoslovena - rekao je vladika šumadijski gospodin Jovan, koji je otvorio Vino fest.

Matični sokovi, različite vrste likera, rakije, kupinovo vino, slatko od aronije - svi ovi proizvodi privukli su veliku pažnju posetilaca Vino festa. A osim degustacije vina i rakija, gosti su uživali i u slatkim đakonijama levačkih udruženja žena.

- Spremamo tradicionalnu hranu ispod sača, čiji su ukusi osvojili mnoge, tako da nas angažuju da pripremamo jela za proslave brojnih firmi - kaže Verica Milovanović iz Udruženja žena "Lepota" iz Dragova.

Foto Z. Gligorijević

Dragica Marković iz Udruženja žena "Slatki zalogaj" kaže da je njihov štand veoma posećen jer su ponudile starinske kolače, pravljene po receptima starih domaćica, kako bi sačuvale tradiciju pripremanja jela i đakonija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave