POMOĆ TREBA ZA 60.000 DECE: Jedan stručnjak predvodi tim koji radi sa svakim roditeljskim parom

V. C. S.

28. 06. 2022. u 10:15

ČAK 60.000 dece u Srbiji suočava se sa razvojnim rizicima i poteškoćama, pokazuju podaci Unicefa.

ПОМОЋ ТРЕБА ЗА 60.000 ДЕЦЕ: Један стручњак предводи тим који ради са сваким родитељским паром

Foto Z. Jovanović

Poređenja radi, prošle godine rođeno je oko 62.000 beba, a pretprošle 61.000. Dakle, cela jedna generacija.

- Dve trećine ove dece, uz blagovremeno otkrivanje problema i ranu podršku, može dostići vršnjake - kaže Jelena Zajeganović, rukovodilac programa za rani razvoj u Unicefu. - Kod nas postoji problem kasnog otkrivanja, zato je bitno smanjivanje faktora rizika u najranijem periodu i podrška roditeljima.

Marija Milić, medicinska sestra - vaspitač u predškolskoj ustanovi "Nada Naumović" u Kragujevcu, ističe da je u prve tri godine detetovog života njegov razvoj najintenzivniji i da je zato bitno rano otkrivanje poteškoća, poput odsustva govora ili poremećaja pažnje. Tu su i deca sa invaliditetom, a jedan broj njih odrasta i u siromaštvu i nestimulišućem okruženju.

Brojni su problemi sa kojima se porodice sa ovakvom decom suočavaju i zato su one ove godine u fokusu projekata koje podržava Unicef.

Prema rečima prof. dr Špele Golubović sa Katedre za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, od samog rođenja deteta roditelji su suočeni sa izneverenim očekivanjima, strahom, osećajem nesigurnosti:

- Nije neobično da kažu kako im dodatni stres predstavlja to što nemaju adekvatne informacije o razvoju svog deteta, ne znaju kako da tumače neko njegovo ponašanje ili šta da očekuju u daljem razvoju. Informacije koje dobijaju od različitih stručnjaka ponekad ih zbunjuju. Bivaju suočeni i sa brojnim dodatnim obavezama, poput odlazaka kod terapeuta u različite ustanove, traganjem za drugim rešenjima...

Izostanak pravovremene podrške može biti posledica nedovoljne povezanosti sistema zdravstvene i socijalne zaštite i predškolskog obrazovanja, pa su roditelji prinuđeni da sami tragaju za pomoći koja im je potrebna. U tom lutanju mogu biti nevidljivi za neki od sistema, a usluge su dostupnije u velikim gradovima.

Da bi se ovo prevazišlo, do sada su u šest opština i gradova formirani timovi koji pružaju podršku porodicama. U još 13 gradova timovi uskoro počinju sa radom, a očekuje se da se u svih 25 okruga uspostave centri za ranu intervenciju pri razvojnim savetovalištima.

 

RAD U VRTIĆU

Kako objašnjava Zajeganović, fokus će sada biti na porodici:

- Jedan od članova tima, praktičar, biće zadužen za rad sa određenom porodicom, ostali će se uključivati. Biće ostvarena tesna saradnja sa predškolskom ustanovom, pa roditelj više neće dovoditi dete kod stručnjaka, već će mesto za dobijanje podrške biti tamo gde dete raste i uči, u kući i vrtiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri