PRECI današnjih Srba i ostali narodi na Balkanskom poluostrvu bili su autohtona balkanska populacija do dolaska Slovena.

Komentator

19.06.2022. 08:48

Ne može samo DNK analiza da pokaže definitivnu istinu o poreklu našeg naroda, posle svih osvajanja na ovom prostoru, većih nego drugde. DNK je samo deo arheoloških metoda istraživanja koja obuhvataju način gradnje objekata, sahranjivanja, izrade predmeta, nošnje, običaja, verovanja itd. Sve su to materijalni dokazi koji pokazuju i dokazuju naš kontinuitet od Vinče do danas. Tu su i 28 "znaka" iz Vinče koja su u našoj ćirilici. Ko to sve ne želi da vidi je autošovinista i falsifikator naše istorije. Nikakve titule ne mogu da ga sakriju.

Igor

19.06.2022. 09:29

Danas je 7531 godina po Srbskom računanju. Ne znam koji period je obuhvaćen i ako je taj period stariji od 7000 godina kako se nisu raspale te kosti. Mnogo nelogičnosti za ovakvo istraživanje. Ako je ova vest tačna onda živimo u iluziji.

Mladen

19.06.2022. 10:20

U Viminacijumu i Medijani su sahranjivani legionari iz celog carstva i kakve veze oni imaju sa Srbima koji žive na tom području od Vince i Lepenskog vira

Gorangoksi 55

19.06.2022. 10:45

Podvalaaaa,opet nastavljaju sa podmetačinom o našem dolasku u sedmom veku. Opet se ponavlja ono što rade zadnjih 150 godina. Igrom slučaja sam mojim očima video u knjizi u Italiji mapu mnogo stariji od sedmog veka i na latinskom jeziku je pisalo tribu slave a ispod u zagradi(servi).od Istre do Egeja. Ali hoće da nas uniste i to ti je,dividi impera im funkcioniše odlično a onda nastavljaju sa ovakvim i sličnim programima, sve planski. A mi verujemo...

Milan Lekić

19.06.2022. 10:52

"Преци данашњих Срба и остали народи на Балканском полуострву били су аутохтона балканска популација до доласка Словена"!? Овако компромисна научнa - "интерпретација" - етногенетске мапе "Југославије", представљала би "темаљ" сопства "осталих народа", васкрслих унутар њених граница у доба националромантизма: Словенаца, Хрвата (Србо-католици Далматинци и прави Хрвати-кајкавци, хаплотипски Словенци), и касније Босанаца, Херцеговаца, Црногораца (који се не спомињу у тексту(?), Шумадинаца (Србијанаца), Буњеваца, Војвођана, Монтенегрина... Потпуно очитавање људског генома унело је пометњу у "германску историографску школу" тумачења европске историје, али и на њу ослоњен модел тумачења и "Начин писања средњевековне историје словенских народа" Фрање Рачког који је и данас важећи на некадашњем угословенском простору. Немци и Хрвати би коначно могли одахнути ако би невиђени притисак и напор њихових успаничених државних историографских центара - на дефинисању "релевантне научне интерпретације генетских открића", која би трајно цементирала данас важеће кључне наративне историјске фалсификате о тзв. германском аутохтоном примату у Европи и шире и "хорвацком" у Далмацији - био крунисан промоцијом лажних и пре свега тенденциозних закључака без преседана у науци, у средишту српске науке - САНУ, и то на - Видовдан!?

bx

19.06.2022. 11:09

Узорак је узет тамо одакле одговара антисловенској причици о староседеоцима. А рецимо кад би узели узорке из средњевековне Србије и Босне, па упоредили са овим њиховим турско ромским генима шта би добили? Милош Обилић, Стефан Немања или Бан Кулин сигурнио нису били црни пргави кривоноси Балканци из ове америчке причице.

Ivan Zgrozeni

19.06.2022. 14:50

Vidim problem. Geneticari i biolozi nemaju pojma o istoriji i sociologiji. Analizirali su ostatke ljudi iz Viminacijuma i Medijane. Rim je bio imperija a ne nacionalna drzava. Bili su okupator na ovim prostorima. U gradovima - utvrdjenjima vojnim logorima su ziveli legionari iz svih delova Imperije pa i Sudana. Analizirati njihove DNK uzorke i tvrditi da su bili stanovnici ove zemlje je veoma problematicno. To je kao da su uzeli uzorke sa nemackog vojnog groblja iz perioda Drugog svetskog rata negde u Srbiji pa tvrditi da su ovde ziveli Nemci. Zadjite malo po seoskim grobljima iz istog perioda da biste nasli pravu sliku. Ne priznajem ovakav nenaucni pristup. Ovo je vic. I to los. Molim da ovo objavite.

Vesna

19.06.2022. 15:46

Na osnovu vrlo naučno sakupljenih i obrađenih etnomuzikoloških nalaza Ljubinko Miljković je zaključio sledeće: -U najstarijoj muzičkoj tradiciji Srba postoje tonske visine i dužine opisane u delima pitagorejaca kao prastaro nasleđe preorfejskog pevanja. To dokazuje biološki i kulturni kontinuitet sa najstarijim stanovništvom pre Kelta i pre Helena, kao i kontinuitet sa helenskom tradicijom. -U nekim područjima Srbi u svojoj tradiciji imaju zajedničke elemente tradicije sa prostorima Istre i Iberijskog poluostrva kao značajan trag saživota Srba sa Keltima -U muzičkoj tradiciji Srba uočio je i značajne slovenske tradicije koje je uspešnom saradnjom sa profesorkom Možejko pratio do prostora današnje Belorusije. Njegovi nalazi su decenijama bili zanemarivani a naučni pristup genetičara danas ih potvrđuje. Nadam se da će ovi naučni rezultati konačno razbiti antislavizam u našoj istoriji.

Srbijo Zuta kuco

19.06.2022. 17:17

Kladim se da je medjuntih 20 hiljada skeleta 99% muskog roda. Viminacijum je bila kasarna okupatorske imperije koja je uvojsci imala legionare iz svih krajeva Imperije. Oni ne pripadaju ovom tlu. Bili su na radu u ovim krajevima. Biolozi, ocigledno, nemaju pojma o istoriji i sociologiji. Metod vam ne valja i zato su vam zakljuci pogresni. Trazite seoska groblja iz istog oerioda. Tamo su sahranjeni pravi starosedeoci.

Miomir Maksimcev

19.06.2022. 17:26

Sve do IX ili X veka (prelaska na hriscanstvo) Sloveni su spaljivali svoje pokojnike. Zbog toga njihove ostatke necete pronaci. Nema ih. Zbog toga je metod neprihvatljiv a zakljucci pogresni. Kosturi sa slovenskim haplogrupama se pojavljuju tek u devetom veku i to ce biti dokaz da su se Srbi tada doselili. Zakljucci su neprihvatljivi jer, ocigledno, biolozi nemaju pojma o istoriji i etnologiji. Rad nema veze sa realnoscu.

Ivan Zgrozeni

20.06.2022. 08:47

@Igor. Sloveni su do prelaska na hriscanstvo pokojnike spaljivali tako da nema kostiju za DNK analizu. Tek od IX ili X veka pocinju da sahranjuju pokojnike i "nauka" kojom se ovi tipovi bave ce "otkriti" zemne ostatke Slovena i reci da ima dokaz da su se Sloveni tada doselili i istrebili Sudanca. Zar je moguce da ce u ovu pricu uvuci i SANU?

Bungi

20.06.2022. 13:58

Puno podataka koji ništa ne govore.???I2a1b ovdje jeste tretiran starosjedilački.Ipak je mlađi od ukrajinskog i poljskog, koji su sebi nema onu mutaciju(promjenu) "b".Vrijeme dolaska "staroevropljana"(I2A1b) na balkan se tačno zna, oko 1900 g.p.n.e.Y hromozom na svakih 550 g. prosječno , doživi mutaciju, pa se na osnovu broja mutacija na njemu tačno zna starost gena koji nosi današnji, živi čovjek .Pojedini , rijetki primjerci slavenskog roda R1A1b(Y halpotip) sa ovih prostora ( Bosna, Srbija i Makedonija) su najstariji među pronađenima(od ovog roda) na čitavom svijetu.Njihova starost seže 12200 godina u prošlost, mjereno brojem mutacija na Y hromozomu.Šta je sa ovim Slavenima, jesu li oni došljaci ili starosjedioci.?Šta je sa rodom G2 iz Lepenskog vira( dalekim precima Gruzina).?Šta je sa mediterancima Eb2, koliko su oni stari.?Šta je sa ostalima.?U kojem uzorku( broju populacije) su uzeti, koja ima je starost.?Barem za Y muški hromozom koji se može lako ustanoviti.??????

Sale

10.01.2023. 07:00

Ruski akademik Kljosov je vršio istrazivanja,i dosao do zakljucka da smo mi najstariji narod na svetu.Takve stavove je zastupao i Jovan Deretic,koga većina nije shvatala ozbiljno.