PENZIJAMA JAČA FORMULA: Danas počinju razgovori sa MMF oko povećanja primanja za najstarije građane

S. BULATOVIĆ

17. 06. 2022. u 08:00

DRŽAVA namereva da do prvih isplata naredne godine primanja najstarijih sugrađana poveća između 18 i 20 odsto. Ministar finansija Siniša Mali najavljuje novi način usklađivanja penzija - "švajcarsku plus" formulu.

ПЕНЗИЈАМА ЈАЧА ФОРМУЛА: Данас почињу разговори са ММФ око повећања примања за најстарије грађане

Foto N. Skenderija

Ona bi i ubuduće obezbedila da standard najstarijih bolje odslikava stanje ekonomije. Da li će se želje obistiniti zavisi pre svega od razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji se očekuju već danas, i njihove procene dokle se može ići u godini koja sluti svetsku krizu.

S druge strane, prihodi najstarijih spali su na 9,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a evropski prosek je oko 10 odsto. Švajcarski model obračuna penzija u Srbiji se primenjuje od 2020. godine. Ova formula podrazumeva da 50 odsto usklađivanja diktira rast cena, a polovinu rast prosečnih zarada. Problem je, kako se pokazalo u vreme ubrzane inflacije, što se one usklađuju jednom godišnje. Nedavni obračun, nakon aprilskih podataka, govori da bi ova računica penzionerima u januaru donela 10 odsto povećanja.

- Penzije će se usklađivati u dva navrata, prvo u oktobru ili novembru, kao i januaru i ukupno povećanje će biti između 18 i 20 odsto - rekao je juče ministar Mali. - Imamo sastanak sa MMF-om o promeni fiskalnog pravila za švajcarsku formula zbog rasta inflacije, kako bi se zaštitio standard penzionera. Naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo. Ukoliko imate udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, da imate pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu indeksaciju penzija do 10 odsto. Ako su vam penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da usklađujete penzije sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11 odsto da to bude švajcarska formula i iznad 11 odnosno kako ne bi prešlo 11 odsto - da usklađujemo penzije sa inflacijom, sa željom da rast penzija prati rast prosečne plate. Sadašnja švajcarska formula je sjajna formula u stabilnim uslovima, ali ne i kada je uvećana inflacija.

Fiskalni savet je još uoči uvođenja švajcarske formule predlagao da se ona nadogradi. Jedna od mogućnosti je da rast plata čini veći deo usklađivanja od praćenja inflacije. Ekonomista Ivan Nikolić ističe da nominalni rast od 18 odsto penzija deluje mnogo, ali da bi i osnovna švajcarska formula, u ovim okolnostima, mogla obezbediti tek malo manje usklađivanje.

- Taj prostor za povećanje upravo određuje inflacija - kaže Nikolić. - Da li će ona rasti i u kojoj meri, koliko bude rasla, toliko će se odraziti na nominalni rast primanja. Još je preuranjeno raspravljati o tome. Definitivno ćemo imati dvocifrenu inflaciju. Zbog tog cenovnog šoka, imamo visoko nominalno usklađivanje plata i penzija. Tih najavljenih 18 odsto je mnogo u stabilnim uslovima, ali u ovom stanju to je umereno. Mora da se vodi računa o čuvanju stabilnog makroekonomskog okvira i održanju standarda ljudi. Privredna aktivnost je bila dobra prethodnih godina i taj transfer iz budžeta za penzije je niži nego pre. Imamo i tu okolnost da raste cena novcu i moramo biti oprezni kod generisanja trajnog povećanja rashoda. Kod jednokratnih isplata rizici su manji.

ISTORIJSKI RAST BEZ POSLEDICA

PREMIJERKA Ana Brnabić najavljeno povećanje penzija juče je opisala kao "najveće u istoriji Srbije".

- Imamo stabilan kurs dinara i javni dug koji je pod kontrolom i najavljeno povećanje penzija neće uticati na to, što je u ovom trenutku najvažnije. Takođe, najavljeno povećanje minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, biće svakako tema razgovora sa sindikatima i poslodavcima - navela je Brnabićeva.

Predsednica Vlade dodala je da država ne želi da pravi dodatna opterećenja privredi, i zato će kroz smanjenje poreza preuzeti povećanje minimalca na sebe.

- U tom smislu nećemo ugroziti našu makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, iako u najtežim vremenima radimo ovako veliku stvar - zaključila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina