PITANJA BILA LAKA: Provera znanja za četvrtake i sedmake

B.B.

16. 06. 2022. u 07:45

U OSNOVNIM školama juče je organizovano masovno testiranje, a znanje je proveravano učenicima četvrtog i sedmog razreda.

ПИТАЊА БИЛА ЛАКА: Провера знања за четвртаке и седмаке

Foto D. Milovanović

Mlađi su rešavali standardni test za uzrast kada završavaju sa razrednom i prelaze na predmetnu nastavu. Stariji su birali zadatke iz jednog od pet predmeta, koji su sada objedinjeni na kombinovanom testu u okviru male mature - geografije, istorije, biologije, fizike i hemije.

Prvi utisci su da su svi testovi bili laki, posebno za četvrtake. Oni su imali po sedam pitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike i šest iz sveta oko nas.

- Većina je već posle pola sata rešila zadatke, iako su na raspolaganju imali sat i po - kaže za "Novosti" Ivana Orolicki, direktorka beogradske OŠ "Svetozar Marković".

- Učenici sedmog razreda najviše su birali biologiju i hemiju.

Deca će saznati koju ocenu su postigli na ovoj proveri znanja, ali ona neće biti upisana u dnevnik.

Svrha primene testova za sedmake je, između ostalog, priprema reforme završnog ispita, i to tako da u kombinovanom testu više ne budu pitanja iz pet predmeta, već da učenici biraju samo jedan predmet.

Testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, i to na srpskom i na osam jezika nacionalnih manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DOMAĆE KIFLICE SA SIROM: Recept koji će vas oduševiti (VIDEO)