U SRBIJU STIŽE PAKLENI TALAS: Temperatura će biti jedva ispod 40 stepeni, tropske noći do 23. juna

Novosti onlajn

15. 06. 2022. u 16:48

NAREDNIH dana biće uglavnom toplo i pretežno suvo vreme, objavio je na početku najnovije prognoze meteorolog Marko Čubrilo. Kako kaže, samo nas sutra uveče i u noći ka petku na severozapadu zemlje očekuju kiša i blago zahlađenje.

У СРБИЈУ СТИЖЕ ПАКЛЕНИ ТАЛАС: Температура ће бити једва испод 40 степени, тропске ноћи до 23. јуна

Foto Nikola Skenderija

- Danas i sutra veći deo dana biće pretežno sunčano i umereno toplo. Najtoplije će biti nad zaleđem Jadrana gde će maksimumi ići preko 30 stepeni, dok će nad ostalim predelima biti između 24 i 29 stepeni. Vetar će biti slab, danas severni, a sutra južni i jugozapadni. U četvrtak krajem dana severnije i istočnije od nas će se premeštati slab, hladan, front koji će ponovo krajnjem severozapadu Hrvatske uz granicu sa Slovenijom doneti lokalno snažne grmljavinske pljuskove i nepogode gde ponovo može biti jakog, tučonosnog, nevremena - najavljuje Čubrilo.

Kako nestabilnosti budu napredovale dalje na istok, one će i slabiti. Samo nad severom Vojvodine postojaće mala šansa za redak, lokalan, pljusak. U petak će biti pretežno sunčano uz ređu pojavu lokalnog pljuska uglavnom nad planinama središnjih i istočnih predela. Vetar će u zoni fronta i u petak prolazno biti pojačan, severozpadni dok će zatim slabiti.

- U petak se očekuje od 23 do 28 stepeni Celzijusa. Zatim u periodu od 18. juna do oko 23. juna, uz dominaciju anticiklona nad nama i razvijanje ciklona nad zapadom Evrope, treba očekivati prvi jači prodor toplog, subtropskog, vazduha iz severne Afrike. Preovlađivaće suvo i svakim danom sve toplije vreme. Koliko će maksimumi na vrhuncu vrelog talas biti visoki još nije sasvim jasno. Neki od jutarnjih proračuna (poput ECMWF-a) daju ekstremno visoke vrednosti koje bi već oko 21. juna dostizale i 37 stepeni Celzijusa - navodi Čubrilo.

Tropske noći do 23. juna

Za očekivati je, kaže, svakako nekoliko vrlo toplih dana uz maksimume koji će nad velikim delom regiona prelaziti 32 stepena, dok će noćni minimumi verovatno biti preko 20 stepeni, posebno u većim gradskim sredinama (“tropske noći).

- Osveženje za sada stoji negde posle 23. juna ali bi ono bilo slabo i verovatno oborilo temperature u opseg koji bi i dalje bio malo iznad proseka, a količinu i raspored padavina tokom ovog osveženja još nije moguće kvalitetno proceniti.

Posle 19.juna stiže prvi jak, tropski, talas koji će potrajati barem 3-5 dana - dodaje on na kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest