KAKO ĆE BITI ODRŽANA MALA MATURA: Zbog lažnih dojava o bombama direktori dobili predloge

Lj. P.

13. 06. 2022. u 20:03

KAKO bi se osigurala bezbednost dece i nastavnika prilikom održavanja male mature, direktorima osnovnih škola preporučeno je da završni ispit organizuju u većim prostorijama, kao što su fiskulturne sale, trpezarije, holovi, a ne u učionicama.

КАКО ЋЕ БИТИ ОДРЖАНА МАЛА МАТУРА: Због лажних дојава о бомбама директори добили предлоге

Učenici OŠ "Vuk Karadžić", Foto N. Skenderija

Takođe, predloženo je da se dve ili tri manje škole koje su blizu jedna druge udruže pa da se mala matura održi u jednoj od njih. Na taj način policija će moći lakše da obezbedi sigurnost školskih objekata, kako eventualna dojava o podmetnutoj bombi ne bi poremetila održavanje maturskog ispita.

Ovo su nam potvrdili direktori više škola koji ovih dana održavaju sastanke sa načelnicima školskih uprava, na kojima je glavna tema završni ispit.

Tako je beogradska OŠ "Pavle Savić" bila domaćin sastanka direktora škola sa opštine Palilula sa načelnikom školske uprave Beograd Draganom Filipovićem, a direktor škole Milan Krstić kaže nam da je bilo reči o različitim tehničkim detaljima koji se tiču organizovanja male mature, kao što je bezbednost testova, dežurstva...

Na pitanje da li je i ovoj školi stigla preporuka da se ujedini i zajednički sa nekom drugom školom održi ispit, naš sagovornik kaže da nije.

- Mi smo velika škola i bilo bi teško još nekoga primiti, a takođe ne bi bilo lako ni nas neko da primi - kaže Krstić.

A ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin juče je najavio sastanak predstavnika MUP i Ministarstva prosvete, na kome će biti dogovoreni modaliteti kako da se, imajući u vidu gotovo svakodnevne dojave o bombama, maturski ispiti sprovedu na najbolji način, a deca zaštite od ovih hakerskih napada.

NAPADI TRAUMA ZA DECU


MINISTAR Aleksandar Vulin ocenio je da dojave o bombama izazivaju ozbiljne posledice, kako materijalne, tako i strah i traumu kod građana i dece:
- U najvećem broju slučajeva, kada vidite da je više desetina ili više stotina objekata u istom trenutku pogođeno, jasno je da je u pitanju hakerski napad organizovan tako da u istom trenutku dođe sa više adresa.

Istovremeno, direktori škola slažu se da bi eventualne dojave o podmetnutim bombama nanele velike komplikacije celom sistemu, jer bi onemogućile normalan završetak male mature bez koje nije moguće upisati srednju školu.

U slučaju da škola pre početka završnog ispita dobije dojavu o podmetnutoj bombi, đaci bi morali da budu vraćeni kućama. Ili, ako bi dojava stigla tokom ispita, on bi morao da bude prekinut. Tu se otvara niz pitanja - da li bi deca, eventualno, bila izmeštena u neki drugi objekat, kako bi se osigurala regularnost ispita, da li postoje rezervni testovi...

Inače, prema zvaničnim rokovima, mala matura održava se 27, 28. i 29. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna