SRPSKA VOJNA INDUSTRIJA PARIRA SVETSKOJ: Međunarodni sajm vojne tehnike "EUROSATORY 2022" u Parizu

Novosti online

13. 06. 2022. u 16:30

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, prisustvovao je danas otvaranju Međunarodnog sajma vojne tehnike "EUROSATORY 2022", koji je otvorio francuski predsednik Emanuel Makron.

СРПСКА ВОЈНА ИНДУСТРИЈА ПАРИРА СВЕТСКОЈ: Међународни сајм војне технике EUROSATORY 2022 у Паризу

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar Stefanović je ovom prilikom posetio i štandove naših kompanija „Jugoimport-SDPR“ i „PRDC“, kao i postavke vodećih svetskih kompanija, kao što su „Airbus“, „Thales Group “ i „SAFRAN Electronics & Defence “.

- Sajam „Eurosatory“ u Parizu prilika je da naša vojna industrija pokaže šta je ono što Srbija danas može i gde hvata korak sa savremenim svetom. Za nas je veoma važno da ti savremeni trendovi, koji se odnose i na veštačku inteligenciju, robotiku, bespilotne letelice i besposadna vozila, budu nešto što će razvijati naša domaća industrija. Na štandu naših kompanija imaćemo priliku da demonstriramo šta su naša dosadašnja dostignuća, ali i šta su naši planovi – rekao je ministar Stefanović.

On je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da čuje i šta na temu ovih oblasti kažu i predsednik Francuske Makron i rukovodstvo francuske vojske.

- Imaću priliku i da razgovaram i sa ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom i o našoj bilateralnoj saradnji i za Srbiju je važno da razume koji su savremeni trendovi u vojnoj industriji, šta su industrijski kapaciteti koji treba da se postignu i šta su one oblasti koje će obeležiti razvoj vojske u narednih 10, 20 ili 30 godina. Važno nam je da možemo da se oslonimo na našu domaću industriju da ne bismo zavisili od bilo koga sa strane. Drago mi je da danas ovde vidimo da naša zemlja ima čime da se ponosi i ima čime da se takmiči u ovim oblastima – rekao je ministar Stefanović.

Ovogodišnji sajam u Parizu, koji se održava posle četvorogodišnje pauze, okupio je više od 1.800 izlagača i delegacije iz ukupno 94 zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZANIMLJIVO, ALI  POMALO JEZIVO OTKRIĆE Renovirali kuću - nisu mogli da veruju šta su našli ispod kuhinje (VIDEO)