VAŽNA DOBROSUSEDSKA POMOĆ: Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije tradicionalno otvoren granični prelaz kod naseljenog mesta Rabe

Lj.P.

28. 05. 2022. u 18:18

NA TROMEĐI Srbije, Mađarske i Rumunije, danas je u organizaciji Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT), tradicionalno otvoren granični prelez kod naseljenog mesta Rabe. Nakon dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, granični prelaz je ovog vikenda ponovo privremeno otvoren, a građani tri susedne zemlje imaju priliku za bolju i jednostavniju komunikaciju i brži tranzit.

ВАЖНА ДОБРОСУСЕДСКА ПОМОЋ: На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније традиционално отворен гранични прелаз код насељеног места Рабе

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

U ime Pokrajinske vlade na svečanosti povodom otvaranja graničnog prelaza obratio se potpredsednik Branko Ćurčić, koji je istakao da je vreme pandemije, koje je bilo izazovno za sve zemlje, pokazalo koliko je važna dobrosusedska pomoć, a da su primeri konkretne saradnje u našem regionu to i dokazali.

Ćurčić je podsetio da Evroregija DKMT u novembru ove godine obeležava 25 godina od osnivanja, tokom kojih je trasirana saradnja tri susedne države u brojnim oblastima.

- Tokom dve i po decenije uvideli smo koliki je značaj prekogranične saradnje, kao modernog razvojnog pravca. Zajednčki put razvoja Evroregije svih ovih godina doprineo je kvalitetu života stanovništva i smanjenju ekonomskih razlika. U isto vreme, sve specifičnosti i bogatstvo različitosti negovani su i unapređivani upravo putem saradnje sa susedima - kazao je potpredsenik Ćurčić.

On je naglasio da su mogućnosti koje pruža regionalna saradnja mnogostruke, a da veliki potencijal u Evroregiji DKMT postoji pre svega u oblastima privrede i kulture, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i upravljanja rizicima, te u programima koji podstiču lokalni ekonomski razvoj.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

 - U prethodnom periodu realizacije prekograničnih programa od 2014. do 2020. godine, u regiji naše tri države implementirali smo niz projekata, među kojima su i oni od strateškog značaja- rekao je Ćurčić i dodao da je pred nama novo programsko razdoblje, koje se odnosi na period od 2021. do 2027. godine, uz uverenje da će budući prekogranični programi na adekvatan način odgovoriti potrebama stanovništva.

Predstavnik Županije Timiš Kristijan-Alin Mos kazao je da je cilj naših država da se u okviru Evroregije DKMT zajednički radi na definisanju prioriteta i realizaciji  ciljeva koji će omogućiti bolji život građanima. On je dodao da je u tom procesu važno poverenje, koje je ključ uspeha Evroregije DKMT.

Potpredsednik Samouprave Županije Čongrad-Čanad Polnar Erš istakao je da su iza nas dve teške godine pandemije, koje su bile posvećene zdravstvenom aspektu i spasavanju života.

- I u ovom teškom  vremenu regioni su u okviru DKMT saradnje uspešno radili na zajedničkim projektima“, rekao je Erš navodeći da Mađarska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

Posle otvaranja granice, u Novom Kneževcu je održana sednica Skupštine Regionalne saradnje Evroregije DKMT, kojoj je predsedavao potpredsednik Ćurčić, i uručene su nagrade „Istaknuti u DKMT“  za najbolje projekte ove evroregije. Među nagrađenim projektima je i „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“, u kojem je jedan od partnera Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samouravu.

FOTO: Pres služba Pokrajinske vlade

Na sednici su predstavljeni i strateški projekti „Raznobojna saradnja“ i „Železnica iz snova“, zatim aktuelna situacija u  realizaciji projekata u okviru DKMT, kao i izveštaj o budžetu Sekretarijata ove evroregije.

Održan je i kros na kome je učestvovalo po 20 devojčica i dečaka iz tri okolna sela, a pobednicima su uručene prigodne nagrade.

Otvaranju graničnog prelaza i zasedanju Skupštine Regionalne saradnje Evroregije DKMT prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić i pomoćnica Vidosava Enderić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori