OPET OTIMAJU SRPSKU IMOVINU: Vlasti u Prištini planiraju da uskoro formiraju "Fond kosovskog bogatstva"

D. ZEČEVIĆ

25. 05. 2022. u 09:11

VLASTI tzv. Kosova, prema pisanju medija na albanskom jeziku, planiraju da formiraju "Fond kosovskog bogatstva" koji bi, kako navode, preuzeo vlasništvo nad 44 dobra od Agencije za privatizaciju u Prištini.

ОПЕТ ОТИМАЈУ СРПСКУ ИМОВИНУ: Власти у Приштини планирају да ускоро формирају Фонд косовског богатства

Hotel "Junior" na Brezovici / Foto D. Zečević

Osim nekadašnjim Dečjim odmaralištem u Dečanima, koje se nalazi iznad samog manastira na prostoru od deset hektara, prema navodima albanskih medija, pomenuti Fond bi postao vlasnik i Ski-centra "Brezovica", odnosno hotela "Lahor" i "Junior".

Kao neki od objekata koji bi mogli "preći" u vlasništvo ovog fonda spominju se i hotel "Grand" u centru Prištine, robna kuća "Grmija" ali i 12 objekata Jugobanke sa sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je i sedište Osnovnog suda.

- Osim pomenute imovine, u fond mogu biti uvršteni i bivša fabrika "Balkan" u Suvoj Reci i fabrika "Farmakos" u Prizrenu, ali i osam vrednih dobara u opštinama na severu Kosova i Metohije. Fond će, kada bude formiran, upravljati i kompanijama koje trenutno rade, kao što su "Trepča" i KEK - preneli su prištinski portali na albanskom jeziku, a očekuje se da vrednost pomenutog fonda bude 500 miliona evra.

Inače, kosovska Agencija za privatizaciju funkcioniše od 2008. godine i naslednik je kosovske Agencije za imovinu koja je formirana na osnovu uredbe Unmika. Iako se na osnovu pomenute uredbe zatečena svojinska prava države, drugih javnih subjekata ali i pravnih i fizički lica ne mogu menjati bez pristanka vlasnika, nekadašnja društvena imovina na KiM većim delom je, mimo pomenute uredbe UN, promenila vlasnike, jer je veliki broj srpskih firmi i preduzeća već privatizovan, zakupom na 99 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024