ZACELJENA RANA RASKOLA SA MAKEDONSKOM CRKVOM Porfirije: "Bog nas je pogledao i pomilovao"

Tanjug

19. 05. 2022. u 12:22

PATRIJARH Spske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božje.

ЗАЦЕЉЕНА РАНА РАСКОЛА СА МАКЕДОНСКОМ ЦРКВОМ Порфирије: Бог нас је погледао и помиловао

Foto: Tanjug

- Radujmo se i veselimo se, radujmo se, braćo i sestre, jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu - rekao je Porfirije u Hramu Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da ta bolna rana zaceli.

- Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljena i to je čudo Božje i dar Božji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božja, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi - istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izaraz ljubavi Božje.

- Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božju - kazao je poglavar SPC.

- Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu - naveo je Porfirije.

- Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu - poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ZELENSKI O MOGUĆEM NAPADU IZ KOMŠILUKA: Ako napadnu, odgovorićemo - to neće biti udarac, već šamar