MINISTAR STEFANOVIĆ: Radomir Putnik nam ostavio odlučnost i neustrašivost

Novosti onlajn

17. 05. 2022. u 12:10

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović podsetio je, povodom 105. godišnjice smrti Radomira Putnika, da su lik i delo jednog od najvećih imena srpske vojne istorije i danas svojevrsni putokaz srpskim vojnicima u vernoj službi našoj jedinoj otadžbini.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ: Радомир Путник нам оставио одлучност и неустрашивост

foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE

Ministar odbrane takođe je podsetio da smo na Vojnoj akademiji nedavno otvorili spomen-sobu Radomira Putnika kako buduće generacije srpskih oficira nikada ne bi zaboravile kakvi su heroji, velikani gradili našu vojsku.     

- On je predvodio srpsku vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka srpske istorije, izvojevao mnoge bitke za naš narod u balkanskim i Prvom svetskom ratu nad daleko nadmoćnijim neprijateljima. Osim neophodne hrabrosti, upisao se u svetsku istoriju kao jedan od najvećih vojskovođa upravo i zbog činjenice da je bio nenadmašan strateg. Ostalo je zapisano da je tvorac moderne srpske vojske još kao potporučnik pisao priručnike za obuku trupa i podučavao rešavanju taktičkih zadataka. Odlučnost, neustrašivost i promišljanje unapred u očuvanju otadžbine amanet je koji je Putnik srpskoj vojsci ostavio - rekao je ministar Stefanović. 

Govoreći o značaju očuvanja Putnikovog nasleđa zbog budućih generacija, ministar je podsetio da naša Škola nacionalne odbrane od prošlog leta nosi ime čuvenog srpskog vojskovođe, ali i da smo nedavno na Vojnoj akademiji otvorili njegovu spomen-sobu.

- U njoj se nalaze Putnikove lične stvari, koje nam je darovao njegov praunuk Zoran Ivković, koji je poklonio, takođe, i Vojnom muzeju zaostavšinu svog slavnog pretka. Kako je voleo da kaže, smatrao je da to nije samo njegova, već zaostavština celog srpskog roda - rekao je ministar Stefanović.

 

BONUS VIDEO:

FK-3 IZBLIZA: Pogledajte kako izgleda najnovije pojačanje Vojske Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!