VELIKO POVERENJE U NAŠE STRUČNJAKE I INOVACIONE KAPACITETE: U izgradnji najsavremenijeg tehnološkog parka u Dubaiju učestvuje i Srbija

Novosti onlajn

12. 05. 2022. u 16:50

SRBIJA i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisaće Sporazum o saradnji u okviru inicijative Food Tech Valley u Dubaiju.

ВЕЛИКО ПОВЕРЕЊЕ У НАШЕ СТРУЧЊАКЕ И ИНОВАЦИОНЕ КАПАЦИТЕТЕ: У изградњи најсавременијег технолошког парка у Дубаију учествује и Србија

Foto: Tviter/@HHShkMohd

Ovaj projekat, koji se realizuje pod pokroviteljstvom šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, premijera UAE i vladara Dubaija, uticaće na promenu globalnog pejzaža u pametnoj proizvodnji i bezbednosti hrane.

Radi se o izgradnji najsavremenijeg tehnološkog parka u Dubaiju, velikom kao čitav grad, gde će se sprovoditi razvoj i istraživanja iz oblasti proizvodnje i bezbednosti hrane zasnovane na najsavremenijim tehnologijama. To je jedno od najvažnijih pitanja za budućnost civilizacije.

Do 2030. godine potrebe za hranom na globalnom nivou porašće 50 odsto. Činjenica da je Vlada UAE donela odluku da potpiše ovakav sporazum baš sa Republikom Srbijom, pored toliko zemalja, govori o njihovoj veri u inovacione kapacitete Srbije i znanje i talenat naših naučnika i inženjera.

Planirano je da grad budućnosti "Food Tech Valley" bude izgrađen za pet godina. Na tom mestu zajedno će raditi inovatori, inženjeri i istraživači iz UAE i Srbije na razvoju najsavremenijih rešenja za prevazilaženje globalnih izazova vezanih za proizvodnju i bezbednost hrane, u čemu su naši prijatelji iz UAE jedni od lidera u svetu, sa dokazanim rezultatima u ovoj oblasti.

Projekat će obezbediti stejkholderima sveobuhvatnu podršku koja podrazumeva izgradnju infrastrukture, istraživačko-razvojnog ekosistema i sistema za poslovnu podršku. Fizički prostor biće opremljen savremenim sistemima za preradu i pakovanje hrane, vertikalno uzgajanje useva, inovacije, istraživanje i razvoj, skladištenje i logistiku. U okviru Centra za inovacije, istraživanje i razvoj realizovaće se programi inkubacije i akceleracije, edukacije inženjera i mladih talenata, programi finansiranja, izgradnje i podizanja poslovnih i istraživačkih kapaciteta, sybjekata koji su deo Food Tech Valley.

Povezivanje srpskih instituta iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, univerziteta i kompanija predstavlja izuzetni razvojni potencijal za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024