SRPSKI “MIGOVI 29” DOBILI MOĆNE RAKETE: Gađaće ciljeve udaljene i do 130 kilometara

R. Dragović

07. 05. 2022. u 09:00

ZAVRŠETKOM dugo očekivane modernizacije "migova 29" Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije umesto klasične lovačke letelice starog kova dobilo je ubojiti višenamenski avion čije su borbene mogućnosti višestruko povećane. Ugradnjom savremenih uređaja i nabavkom naoružanja srpski "migovi" su dobili novi život u kome su osposobljeni za široki spektar dejstva na ciljeve u vazduhu i na zemlji, na neuporedivo većim dometima.

СРПСКИ “МИГОВИ 29” ДОБИЛИ МОЋНЕ РАКЕТЕ: Гађаће циљеве удаљене и до 130 километара

Foto Z. Jovanović

Modernizovani "mig 29" sa oznakom "SM" svoju promociju imao je na prikazu novog naoružanja Vojske Srbije "Štit 2022" koji je nedavno održan na vojnom aerodromu u Batajnici. Javnosti je prikazana i gotovo celokupna paleta naoružanja koju će ovaj moćan avion nositi pod krilima. Potvrđeno je da Ratno vazduhoplovstvo raspolaže sa najmanje šest letelica na kojima je modernizacija završena.

- Naoružanje i oprema koja je uspešno integrisana tokom poslednje dve godine omogućava "migu 29" da uspešno obavlja "er polising", kao i da prihvati vazdušnu borbu sa neprijateljskim letelicama na velikoj distanci. Takođe, može efikasno da se koristi kao podrška snagama na zemlji. Sve zajedno, ovi avioni dobili su sposobnosti koje nikada kod nas nisu imali, što predstavlja značajno pojačanje Vojske Srbije.

Najveća uzdanica srpskih "migova" u budućem vazdušnom boju biće dugo iščekivana raketa vazduh-vazduh R-77 dometa oko 80 kilometara. Reč je o ruskom pandanu čuvenih američkih projektila AMRAAM, a smatra se da pripada samom vrhu vazduhoplovnog naoružanja. Jedna letelica moći će da nosi do šest ovih projektila srednjeg dometa. Namenjeni su za dejstva na neprijateljske ciljeve, bez vizuelnog kontakta i u svim meteo uslovima. Raketa ima inercijalno i aktivno radarsko samonavođenje, što pojednostavljeno znači da se posle lansiranja sama navodi na cilj.

Na listi novog vođenog naoružanja koje će nositi modernizovani srpski "migovi" je raketa vazduh--vazduh R-27, savremenog tipa, čiji je domet i do 130 kilometara. Vojska Srbije donedavno je raspolagala samo starijim tipom ovih projektila, kupljenim u JNA, ali i 2008. godine, čiji je domet bio dvostruko manji - oko 60 kilometara.

Lepeza upotrebe aviona "mig 29" drastično je uvećana nabavkom rakete vazduh-zemlja H-29, koja ima televizijsko navođenje i domet do 30 kilometara. Ovaj projektil uspešno uništava tvrdo utvrđene položaje, bunkere od armiranog betona, mostove i druge objekte. Jedna "dvadesetdevetka" može da poleti na zadatak sa dve ove rakete. Iako nema zvanične potvrde, postoji i više pokazatelja da je nabavljena (ili će biti u skorijoj budućnosti) i moćna avio-bomba KAB-500 i protivradarske rakete.

GARDA OGLEDALO VOJSKE I OTADžBINE

GARDISTI Vojske Srbije ponosno čuvaju nasleđe naših predaka, ugled Srbije i mir njenih građana - poručio je u petak u beogradskoj kasarni "Dedinje" ministar odbrane Nebojša Stefanović, na ceremoniji obeležavanja Dana Garde Vojske Srbije. Ova jedinica u petak je obeležila 192 godine od osnivanja.

- Zastava naše otadžbine u vašim rukama ogledalo je ne samo ove jedinice, nego i Srbije. Uvek ste delili sudbinu Srbije - vodili najteže bitke i štitili svoj narod. Od osnivanja pa do danas, Garda je čuvala otadžbinu, čast naše države i našeg naroda - rekao je ministar Stefanović.

Komandant Garde, brigadni general Nikola Dejanović poručio je da su njegovi vojnici uspešno izvršili sve zadatke. Svečanost su obeležili defilei jedinica Garde i motorizovanog ešelona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave