BUDUĆNOST PRIPADA KINI, A PENTAGONU ADUT VANZEMALJCI? Najnoviji geopolitički osvrt analitičara Gorana Šarića (VIDEO)

J.S.

05. 05. 2022. u 08:07

GOVOREĆI o naoružanju – jednom od najvećih aduta imperije koja je tema najnovije tribine na Jutjub kanalu KCNS, Goran Šarić je ukazao na značaj Kine, koju je Bajdenova administracija pre samo godinu dana nazvala najvećim konkurentom u ovom veku i jedinom državom koja Ameriku može izazvati kombinacijom ekonomske, diplomatske, vojne i tehnološke moći.

БУДУЋНОСТ ПРИПАДА КИНИ, А ПЕНТАГОНУ АДУТ ВАНЗЕМАЉЦИ? Најновији геополитички осврт аналитичара Горана Шарића (ВИДЕО)

Foto: M.Stojanac

Šarić je u prezentaciji koja prati izlaganje naveo neke od najintrigantnijih izjava svetskih lidera, preuzete sa stranica najpopularnijih medija, a koje svedoče o moći Kine danas. Iako je upozorio na to da bi se zbog složenosti teme u svakoj mogućoj kategoriji o Kini moglo održati desetine predavanja, Šarić je izdvojio i obrazložio čvorišne tačke vezane za njenu istoriju, ekonomiju, ekosistem, demografiju, politiku, tehnologiju, kinematografiju itd. Naročitu pažnju posvetio je taoizmu – ne religiji, već načinu života – „jednoj uzvišenoj spoznaji, jednom putu bez imena".

Osvrćući se na aktuelne teme poput zaključavanja u vreme pandemije, Šarić je istakao kako se ovakav postupak pokazao kao „učinkovit“, budući da je Kina zabeležila manje od 5.000 mrtvih, dok ovaj broj u Americi prelazi milion. U red mera opreza spadaju i one koje ograničavaju maloletnike u igranju video-igara i dozirano korišćenje zabavnih programa i zapadnih društvenih mreža.

Na slajdu zanimljivog naslova „Zašto se Pentagon nada da postoje vanzemaljci?" osim fotografije letelice nepoznatog porekla, našlo se i objašnjenje o zabrinutosti šefa MI6 zbog kineskog razvoja veštačke inteligencije. Na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu ni kap kiše nije omela sportiste u nadmetanju, što je jedan od dokaza uspešne kineske modifikacije vremenskih uslova.

Šarić je govorio i o odnosima Kine sa drugim svetskim silama, ali se osvrnuo i na njen stav prema trenutnoj situaciji u svetu.

Kompletno predavanje Gorana Šarića „Da li budućnost pripada Kini ?”može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati