NATO BOMBE UBILE SU MARIJU (15) I NIKOLU (17): Suze i spomen-ploča za brata i sestru, stradale pre 23 godine u autobusu Niš ekspresa

D. ZEČEVIĆ

01. 05. 2022. u 20:54

- NIKADA nećemo zaboraviti Mariju (15) i Nikolu (17), jer ih i posle 23 godine od pogibije pamtimo po dobru i spominjemo.

НАТО БОМБЕ УБИЛЕ СУ МАРИЈУ (15) И НИКОЛУ (17): Сузе и спомен-плоча за брата и сестру, страдале пре 23 године у аутобусу Ниш експреса

Foto: Privatna arhiva

Osim sa školskom drugaricom Marijom, mi koji smo 1984 godište družili smo se i sa  Nikolom. Zajedno smo igrali folklor, a  ja nikada neću zaboraviti Nikolin osmeh dok smo se družili. Spomen ploča će biti samo još jedan način da se sećamo Marije i Nikole.

Ovo je između ostalog danas, posle postavljanja spomen-ploče u dvorištu Osnovne škole “Kralj Milutin” u znak sećanja na učenike, sestru i brata, Mariju (15) i Nikolu (17) Petrović poginule u Nato bombardovanju kod Podujeva, rekao njihov škoski drug Boban Petrović.

Tog 1. maja 1999. godine u bombardovanju  autobusa “Niš ekspres” u Lužanu, pored 41 putnika nastradali su i Marija, Nikola Petrović (17) i njihova baka Smiljana. Oni su poginuli vraćajući se kući od rođaka u Prokuplju, a godišnjica pogibije brata i sestre i njihove bake obeležena je uoči postavljanja spomen ploče na groblju u Gračanici gde su sahranjeni.

- Zahvalio bih se  školskim drugarima moje nastradale dece, što su se setili da posle 23 godine postave ovo obeležje. Jer, ovde će generacije dece nastaviti da idu u školu, prolaziće pored spomen-ploče i sećaće se moje dece. Tako oni nikada neće biti zaboravljeni, a ja nikada ne mogu da zaboravim ono što su nam tokom bombardovanja učinili - rekao je otac nastradale dece Dragiša Petrović.

Inače, postavljanje spomen-ploče uz saglasnost odbora škole inicirali su Marijini i Nikolini školski drugovi koji su prikupili i novac.

Spomen ploča i ulica

Spomen ploču Mariji i Nikoli otkrili su njihovi roditelji Dragiša i Zorica, koji su na dan pogibije svoje dece i Dragišine majke posle 23 godine prvi put posetili i mesto njihove pogibije, zahvaljujući Anđelki Ćup novinarki iz Gračanice.

- Zahvaljujući Anđelki Ćup prvi put smo zapalili sveće - uz suze je govorila Zorica koja kao i njen suprug već 23 godine ne znaju za radost.

Dane provode gledajući slike nastradale dece po čijim imenima se zovu dve ulice u Gračanici. Porodična kuća Petrovića se nalazi u Marijinoj, dok je Nikolina ulica odmah pored nje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna