FORMULE I BROJKE "KROJE" ZABAVU: Pod sloganom "Više od igre" naredne nedelje u Srbiji počinje mesec matematike M3

B. Borisavljević

26. 04. 2022. u 12:00

POD sloganom "Više od igre", od 10. do 31 maja, biće održana manifestacija "Maj mesec matematike M3".

ФОРМУЛЕ И БРОЈКЕ КРОЈЕ ЗАБАВУ: Под слоганом Више од игре наредне недеље у Србији почиње месец математике М3

Do rešenja se dolazi uz konsultacije, Foto Nordeus fondacija

Tema ovogodišnjeg druženja su matematika i gejming, tako da će školarci imati priliku da nauče kako znanje iz matematike mogu da iskoriste za pravljenje video-igrica. Uz mnogobrojne interaktivne sadržaje, Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU, uz podršku "Nordeus fondacije", otkriće deci i široj javnosti vezu matematike i stvarnog života i tako podstaći ljubav prema ovoj nauci.

Kroz program "Mejkers lab" srednjoškolci iz cele Srbije će imati priliku da kombinuju matematiku, umetnost i majstorisanje. Ključni zadatak je povezati brojke i formule sa znanjima iz oblasti dizajna igara.

- "Mejkers lab" smo zamislili kao jedinstveno mesto gde se mladi susreću sa svim izazovima rada u timu, podelom odgovornosti, uvažavanju drugačijih mišljenja i senzibiliteta, neprestanim učenjem i razmenom znanja, kao i otvorenoj komunikaciji - kaže Mirjana Utvić iz Centra za promociju nauke.

- To su veštine koje su esencijalne, ne samo za ovaj program i rad već i za sam život.

Lako se uči kad ima od koga, Foto Nordeus fondacija

Program je počeo 26. februara, a tokom aprila učesnici su predstavili i testirali igrice koje su do sada osmislili. Pokazalo se da su projekti svih timova veoma raznovrsni, kako u programu, tako i i pogledu matematike i vizuelnih umetnosti.

- Atmosfera je opuštena i uvek imamo motivaciju za rad - oduševljen je Milan Ranković, učenik Gimnazije u Smederevu.

- Svako ko misli da je kreativan, treba da se oproba u mejkers projektima kao što je ovaj.

Ne samo ljudi koji vole matematiku, već i oni koji vole igrice. Mnogi će shvatiti da matematika i nije toliko strašna, da čak može biti i zabavna.

Igrice koje su srednjoškolci smislili mogle bi se kratko opisati - od istorije i avanture do horora. Tako, jedna od junakinja Mata Kristi pomaže đacima da rešavaju matematičke misterije. Za one koji vole istoriju, strategije i avanture "rezervisano" je osvajanje "Matematičkog hrama". Kako nadmudriti duhove matematičara koji ih progone u učionici, otkriće đaci u "Aritmofobiji". Znanje iz matematike će im pomoći da pronađu "šifru" za beg iz škole. Brojke i formule će Mačku Mau odvesti do njenog faraona pre nego što izgubi svih devet života.

- Matematika i gejming oduvek su povezani - navodi Bojana Damjanov, koja je u "Nordeus fondaciji" zadužena za kreativne procese.

- Još kada se "začine" kreativnim radom, zanimljivim radionicama i motivisanošću đaka, onda je to fenomenalno iskustvo i za mentore i za decu. U ovom procesu svi učimo jedni od drugih. Do sada smo prošli kroz tehnike koje đaci mogu da koriste i u daljem učenju i školovanju. Jer svaka disciplina može da se predstavi kroz zabavan rad i originalno izražavanje.

Foto Nordeus fondacija

Damjanovljeva ističe da je cilj druženja da se nauči sagledavanje problema iz različitih uglova i uz dosetljivosti dođe do različitih rešenja.

- Ovde ima mnogo istraživanja, snalaženja i usklađivanja, baš onako kako treba da izgleda timski rad - kaže Damjanovljeva.

- Imam utisak da ćemo iz ovih susreta izaći ne samo sa napravljenom igrom već i sa dovitljivim načinom razmišljanja, koji pomaže da lakše rešavamo izazove pred sobom.

Kako ističu organizatori, programiranje, istraživanje matematike, saradnja i uvažavanje različitih znanja, sposobnosti i doprinosa, uz obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje će učenici naučiti stvaranjem i igranjem ovih igara.

- Sa đacima rade eksperti u svojim oblastima, pristup je sistematičan, a prezentacije zanimljive i pristupačne - ističe Borka Marinković, matematičar.

- Prvi put sam uključena u takvu vrstu neformalne edukacije, i to je prvo iznenađenje.

Dešavaju se i trenutne situacije, pitanja koja me iznenade.. ali me to baš inspiriše.

Predavači najbolji programeri, Foto Nordeus fondacija

VIŠE OD 100.000 POSETILACA

Ova manifestacije održava se već 11. godinu i očekuje se više od 100.000 posetilaca.

Svečano otvaranje zakazano je u "Silosima Beograda", a program će se odvijati na više lokacija u prestonici. Na spisku su Galerija nauke i tehnike, Mikrogalerija Centra za promociju nauke, Dorćol plac. Takođe, školarci i odrasli širom Srbije biće u prilici da, kroz saradnju nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i mrežu naučnih klubova, učestvuju u programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024