"RAFAL" ZA JAČA KRILA NAŠE VOJSKE: Ratno vazduhoplovstvo VS u sledećih nekoliko godina biće opremljeno sa više modernih sredstava

R. DRAGOVIĆ

11. 04. 2022. u 08:00

OSLONAC Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije posle 2030. godine mogao bi da bude čuveni francuski višenamenski avion "Daso rafal".

РАФАЛ ЗА ЈАЧА КРИЛА НАШЕ ВОЈСКЕ: Ратно ваздухопловство ВС у следећих неколико година биће опремљено са више модерних средстава

"Bajraktar", Foto VS

Da bi ove letelice mogle da zamene postojeće "migove 29" nezvanično se spekuliše još od kraja prošle godine. Plan je da već polivinom ove decenije Vojska Srbije započne višegodišnji i složeni proces prelaska na novi avion.

Detalje posla koji se u strogoj diskreciji priprema duže od godine dana, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle vežbe "Vatreni štit" koja je održana u subotu na poligonu Pasuljanske livade. Šef države je potvrdio da se sa različitim državama pregovara o nabavci ukupno dve eskadrile "rafala". Sa Francuskom se direktno ugovara kupovina 12 novih letelica, a istovremeno se sa jednom drugom državom dogovara kupovina toliko polovnih letelica istog tipa. To znači, ukoliko se planovi ostvare, da će u srpsko Ratno vazduhoplovstvo za nekoliko godina ući 24 letelice ovog tipa.

"Deso rafal", Foto VS

Predsednik Vučić i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović nagovestili su još jednu moguću opciju za jačanje Ratnog vazduhoplovstva:

- Treća varijanta podrazumeva opredeljenje za lovačko-bombardersku avijaciju. O nabavci aviona po ovom koceptu pregovaramo sa tri zemlje - nagovestio je predsednik Vučić.

Nabavka novih letelica za srpsku ratnu avijaciju tema je i u srednjoročnom planu opremanja Vojske Srbije, koji važi za period do 2030. godine. Resursi "migovima" koji su kao prelazno rešenje dobijeni kao donacija Rusije, ističu približno u istom roku.

Poznavaoci vazduhoplovnih procedura još su tokom isporuke "migova" 2016. i 2017. upozoravali da Srbija nema vremena za gubljenje, kada je reč o rešavanju pitanja lovačke avijacije na duži rok. Zaokret od ruske tehnike ka francuskom proizvođaču "Deso" napravljen je dosta pre sukoba u Ukrajini, posle uspešne kupovine raketa "mistral".

Javnost je sa najvišeg mesta dobila i potvrdu da bi Vojska Srbije uskoro mogla da nabavi i turske bespilotne letelice "bajraktar". O ovom poslu bilo je reči još 2020. godine u okviru saradnje dveju država u oblasti finansija. Pozicija Beograda danas je nešto bolja, budući da se računa na obećanje predsednika Erdogana da bi Srbija mogla da kupi i dobije borbene dronove "preko reda". Od rata u Nagornom Karabahu, turski proizvođač "bajraktara" zatrpan je narudžbinama. Takođe, planirana je nabavka i kineskih dronova CH-95, koji će upotpuniti flotu besposadnih letećih platformi.

ESKADRILA - MILIJARDU EVRA

LETELICA "deso rafal" smatra se višenamenskim avionom u punom smislu reči, što znači da podjednako može da obavlja bombarderske zadatke, dejstvuje po ciljevima na zemlji, ali i bori se u vazdušnoj bici. "Rafal" je avion "4 plus plus" generacije, koji je po svojim performansama teško uporediv sa postojećim "migovima 29". U sastavu je avijacija mnogih država, a među poslednjim ga je nabavila Hrvatska. Jedna eskadrila - 12 letelica Zagreb je koštala 1,1 milijardu evra, a prvi primerci biće isporučeni 2023. godine.

* * * * * * *

Odbrana našeg neba uskoro, kako na srednjem, tako i na dužem dometu

Stigli kineski raketni sistemi FK-3?

DA li je kineskim transportnim avionima koji su u subotu rano ujutru sleteli na Aerodrom Batajnica isporučen FK-3, raketni sistem PVO za Vojsku Srbije, do danas nije zvanično potvrđeno. Predsednik Vučić, međutim, najavio je za sutra ili za sredu promociju naoružanja koje će biti, kako je istakao, "ponos srpske vojske i koje će dramatično povećati njene borbene sposobnosti".

Foto VS

Poznavaoci prilika u VS nemaju dileme da je Kina ispunila svoju obavezu i, uprkos problemima vezanim za prelet i transport, isporučila ugovorenu i isplaćenu robu.

Zahvaljujući ovom naoružanju "zemlja-vazduh", koje mnogi smatraju kineskom verzijom čuvenog ruskog sistema S-300 (na slici), Srbija će dobiti priliku da brani svoje nebo i na srednjem i dužem dometu.

Sa ruskim "Pancirom", francuskim "Mistralom" i domaćim "Pasarsom" obezbeđena je kvalitetna zaštita jedinica od napada iz vazduha, a sa kineskim FK-3, domaća PVO se pozicionirala i u višim pojasevima potencijalnog bojišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (27)

Donorstvo je herojstvo