OSLONAC Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije posle 2030. godine mogao bi da bude čuveni francuski višenamenski avion "Daso rafal".

Komentari (27)

borko

11.04.2022. 09:24

Kakva je to politika , kad treba za džabe, na poklon, onda su tu Rusi. Kad treba da se iskešira novac onda za Ruse nema mesta. Uopšte i ne znam šta će nam toliki avioni. Za milijardu dve evra ili dolara, koliko može da se kupi S-300 ili s-400. Naša koncepcija je odbrambena, a ne ofanzivna. Kupovina tolikog broja aviona je samo bacanje para. Ako se već i kupuju, treba kupovati samo nove letelice. Ili idemo politikom ko i kod uvoza polovnih automobila. Da li na benzin, dizel, ili plin i koje godište. Da li ima klimu.

Zoran Jovanic

11.04.2022. 10:14

Ako od Pancira posedujemo 1 divizion, od Pasarsa 1 ili 2, od FK-3 3 ili 4, bez sopstvene proizvodnje, onda smo mi Kolekcionari a ne naoruzana drzava. Kolekcionar skuplja po 2,3 komada necega i stavi u vitrinu kako bi ga prikazivao. Jesmo Kolekcionari ili Drzava?

Mile

11.04.2022. 10:40

Baš mi je drago što se snage bezbednosti opremaju,i ponovljuju! Super je sve ovo,ali nemojmo da precenjuje-mo ni sisteme ni bilo koje oružje koje nam stiže,jer znamo kolika smo populacija,i sa istom koliko možemo! Vidite Ukrainu,kolko je S 300 imala,sve joj rasturiše i razbucaše za par dana! Ne želim da demorališem,gledajmo obnavljati resurse,ali da se ne zapada za oko,SVETSKIM LOPOVIMA,I BAŠIBOZLUKU,jer su mnogo snažniji i jači od bilo koga! I 50-et rafala da se kupi,za zlikovce sa zapada je to ništa,A ZNAMO DA SU NEPRIJATELJI SRPSKE NACIJE! Njima za sada nismo bitni,nego ova bulumen-ta oko nas kojima to pada u oči,oni istima skreću pažnju pa im zvocaju za Srbiju! Neka Srbija zbog svih njih ne izigrava nekog prijatelja svima okolo,jer oni kolko da im Srbija izađe u susret kad im se naredi,uvek će protiv Srbije! Obnajvljate resurse,alji što manje javno! Ovo je gore vreme za SRBIJI ČAK I OD ONOG ZA VREME RATOVA I BOMBARDOVANJA KOJE SU ZLIKOVCI RADILI NAD SRBIJOM!

Marko

11.04.2022. 10:42

Da li je vam je poznato gospodo stručnjaci, šta znači uniformisanje i koliko je bitno da je oprema i tehnika familijarna?! Sa ovakvom šaradom tehnike niko se neće snaći u miru, a kamoli ratu. Neverovatno!

Praetorian

11.04.2022. 10:45

"Rafal"? Zasto? Koliko kosta tehnicko-tehnoloski prelazak na potpuno nepoznate (nasim pilotima i tehnickom kadru) avione? Koliko kosta obuka? Koliko novi ubojni sistemi (bombe, rakete, itd.)? I jos jedno "zasto" - zasto se uopste razmislja o francuskim avionima, kada Rusi imaju mnogo bolje - SU 30SM, ili cak SU 35 (neuporedivo bolji od Rafala)?

Sava

11.04.2022. 11:12

Поштована "господо", купујући француске "рафале" ви очигледно клизите у НАТО пакт! Зашто не помогнете руску привреду купујући "мигове" или "сухоје"?

Pex

11.04.2022. 11:13

Po meni vrlo dobri avioni trenutno mozda i najbolji jedini problem da li ce Francuzi biti dosledni u saradnji.... I da li ce Srbija imati dosta novca

Branislav

11.04.2022. 11:34

Malo bolji od MIG29 u pogledu dometa, radarskog odraza i raznolike primene. Karakteristike u manevrisanju, radaru i nipanskim spravama slične. Ali ako već hoćete bolje i 10 miliona skuplji SU57 ubicca lovaca, po svim karakteristikama daleko bolji. E sad ko pritiska našu vlast da kupi Rafal ili je u pitanju mito i korupcija.

mihailiovic

11.04.2022. 13:05

VS je naslednica JNA a JNA bivse nam SFRJ je imala skoro 100% rusko naoruzanje a to je bitno jer osoblje je vec savladalo vojnu rusku tehnologiju. Uzimati oruzje iz razlicitih zemalja je neozbiljno jer osoblje nije obuceno na njima a i stvara zavisnost od dostave rezervnih delova. Jako los potez vlade Srbije.

EL_Wolfheaed

11.04.2022. 15:09

Totalno pogresna odluka o izboru aviona .mnogo bolji izbor bi bio Ruski Suhoj . Ovako politicka odluka bez mnogo veze sa stvarnoscu koja moze mnogo da kosta u buducnosti.

Smajser

11.04.2022. 15:23

Rafal i sve vezano za njega je skupo, ali u kakvoj je situaciji Srbija - to je jedino resenje. Jasno je svima da bi novi ruski Su-75 bio idealan za nas...ali politika je ta koja odredjuje sta ce se kupiti. Kupiti Rafal bez odgovarajuceg oruzja i nema bas puno smisla, tako da bi prioritet prilikom kupovine trebala da bude raketa velikog dometa Meteor, nisanski kontejner Thalios i AASM vodjeni projektili za precizno destvo po ciljevima na zemlji. Sto se tice kineskih PVO sistema - uz FK-3 od Kineza treba kupiti i mobilni HQ-17A, kinesku kopiju ruskog TOR-a M2. HQ-17A idealan je za zamenu PVO sistema KUB u Vojsci Srbije, starih 45 godina. Na jednom vozilu nalaze se i radar i rakete, potpuno je autonomno i lako za maskiranje.

Pera

11.04.2022. 15:45

Koliko se secam, nase RV je koristilo ruske MIG-21 i MIG-29, i nesto aviona jugoslovenske proizvodnje. Otkud sada Francuzi?? Da nije neka politicka trgovina na pomolu?

građanin Cane

11.04.2022. 21:18

To je skupo sistemski za prelazak, praktično, u sferu alijanse. Sad se govori o tome kada su izbori završeni. Polako prelazimo u drugu sferu uticaja... Bolje da smo uzeli pvo sistem S-400 npr. Ali bićemo u EU bank reich

Lajos_Hunjadi

11.04.2022. 22:22

Za ove neupućene, što ipak tako vispreno komentarišu, daj da ih malo upoznam sa istorijom naše vojne avijacije. Naime, prilikom izrade poslednjih aviona, tipa Galeb G4 i Orla J-22, u zajedničkom projektu sa Rumunima, korišćeni su Britanski motori, a konsultovani stručnjaci Dassault aviation. Potom, program JNA razvoja novog lovačkog aviona, do zaustavljanja istog zvani NA (Novi avion) je zajednički projekat naših inženjera i pogodite koga još?? Dassault aviation-a. Pored toga, slobodno mogu reći da su Francuzi primenili neka rešenja do tada razmatrana na Rafalima, tj njegovoj modernizaciji. Štaviše, Francuski inženjeri su bili veoma prijatno iznenađeni nivoom tehničkih kompetencija naših stručnjaka. Ne sporim da bi nam u ovom trenutku više odgovarala Ruska tehnika, kao i da kvalitet ruskog oružja nije loš, naprotiv, jako je dobar, ali geopolitičke okolnosti su takve, da je mudriji potez ipak ići sa Rafalima...

srba

12.04.2022. 11:50

RAFAL kako to divno zvuci uz dodatak od 17000 evra za svaki sat provedenog u vazduhu. Aman ljudi pa ko ce to da plati. Drzava bi da baci skoro dve milijarde dolara ili evra tek tako.

Novosadjanka

12.04.2022. 12:44

Brukaaaa...opet Rusima se okreću ledja! Zašto se kupuju višestruko skuplji avioni kažu i lošijih performansi,od ruskih borbenih letilica? Kome ova vlada opet čini ustupke na štetu Srbije ali i Rusije?

Mosquito

12.04.2022. 22:05

Samo sto smo dobili avione i atomske bombe, kad ono posle Ukrajine uvedose pracke i lukove sa strelama... Dzabe su generacije sa pocetka 21 veka ulagale u oruzje, a i dugove nema ko da plati niti ima kome.. Cudno neko vreme.