NIJE SVAKA VODA ISTA! EVO KOJA VODA je dobar izbor za krepko telo i um

Promo

09. 04. 2022. u 10:00

Kada je reč o vodi i hidrataciji, uvek se priča o tome koliko vode dnevno treba da pijemo.

НИЈЕ СВАКА ВОДА ИСТА! ЕВО КОЈА ВОДА је добар избор за крепко тело и ум

Foto: Promo

Razna su „pravila“ i saveti i nedoumice: koliko treba da piju žene, koliko muškarci, deca, sportisti, koliko u kom periodu godine… Ali, studije su dokazale da nije važan samo kvantitet već i kvalitet vode koju pijemo, pa danas možemo sa pouzdanošću da kažemo da nije svaka flaširana voda koja se nađe na rafovima prodavnica ista. Šta je to što voda treba da sadrži da bi bila dobra za naš organizam? Jer, na pragu smo toplih dana kada će hidratacija organizma biti veoma važna. Kada otopli, naš organizam traži više vode, znojenjem gubimo više vode ali i elektrolite koje bi trebalo nadoknaditi. Vrlo je važno da se hidriramo tokom celog dana, a ne samo prilikom izlaganja suncu ili posle vežbanja, jer ako se telu ne obezbedi dovoljno vode i elektrolita osećamo se malaksalo, umorno, fali nam energije. Sve ovo, u balans može da vrati dobro odabrana voda.

Foto: Shutterstock

- Ćelija je zdrava ako svakodnevno prima potrebne nutritivne supstance za svoj rad, ali istovremeno, odstranjuje toksične produkte metabolizma koji se takođe, svakodnevno stvaraju. Ova ćelijska razmena može nesmetano i efikasno da se odvija samo u prisustvu vode. Kvalitet svakodnevne hidracije organizma je jedan od najvažnijih preduslova dobrog zdravlja i održavanja vitalnosti. Pored unosa vode, dopremanje kiseonika do ćelije je takođe veoma važno za rad svake ćelije – kaže za Novosti dr Gordna Peković, nefrolog, internista i dodaje:

- Poznato je da nedostatak pojedinih minerala u organizmu može loše uticati na zdravlje. Međutim, telo ne sme ni da se optereti mineralima, jer i to može štetiti zdravlju. Ako pijete prirodnu mineralnu vodu ona će pomoći da vaše telo održi balans minerala i elektrolita, jer je bogata mineralima koji su prirodno rastvoreni u njoj. Ali, važno je obratiti pažnju na koncentraciju minerala u samoj mineralnoj vodi i na njihove međusobne odnose, jer kao i u organizmu, važno je da i u vodi postoji izbalansiran odnos minerala. Zato je najbolje neophodne minerale uzeti u prirodnom obliku onako kako ih sama priroda dodaje vodi, dakle u prirodnoj neprerađenoj mineralnoj vodi. Istraživanjima i studijama koje su rađene, utvrđeno je da je arteška voda iz Banje Vrujci koja dolazi sa 605 metara dubine, odnosno pripada prirodnim mineralnim vodama koje potiču iz podzemnih ležišta koja su zaštićena od bilo kakvih zagađivanja, po sastavu takva da je odlikuje upravo taj odličan odnos i sastav minerala koji deluje blagotvorno na organizam u svakodnevnoj konzumaciji. Osim što ne opterećuje organizam sadrži i optimalnu količinu kalcijuma u dobrom odnosu sa magnezijumom, a zbog niskog sadržaja natrijuma i hlorida preporučuje se za svakodnevnu upotrebu u neograničenim količinama – kaže dr Peković i objašnjava šta zapravo za naš orgnaizam znači kada je u vodi koju pijemo izbalansiran odnos minerala.

- To se može objasniti baš na primeru arteška vode iz Banje Vrujci, jer ona ima alkalnost koja deluje antioksidativno, učestvuje u oksigenaciji naših ćelija i svojom uravnoteženom mineralizacijom deluje blagotvorno kada je svakodnevno konzumiramo. Ona je jonizovana, alkalna voda i ima svojstvo i da vezuje slobodne radikale, pa na taj način pomaže u oksigenaciji tkiva i većoj produkciji ćelijske energije. Ona pomaže održavanju acido-baznog stanja u organizmu. Jer, nutritivni elemenati koje unosimo hranom, udisanjem mnogih štetnih materija iz spoljne sredine, ili stres, čine da u našem telu gotovo uvek postoji tendencija ka stvaranju kiselosti. Zato je kvalitet vode koju pijemo isto toliko važan kao i količina koju unesemo tokom dana. Pored čistoće, odnosno bakteriološke ispravnosti važno je da voda bude alkalna, važna je njena sposobnost oksigenacije ćelije, molekuli vode koji su grupisani oko prisutnih jona, što čini veću bioraspoloživost tokom metaboličkih procesa. Kada je voda jonizovana, kada je alkalna, ima svojstvo da neutralizuje slobodne radikale koji se svakodnevno stvaraju i na taj način pomaže održavanju oksido-reduktivnog balansa. Sve ove osobine ima VODAVODA što su dokazala istraživanja koja su urađena na Medicinskom fakultetu u Beogradu – kaže dr Gordana Peković, nefrolog-internista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja