KOMORA UVODI ADVOKATE U RED: Esnafsko udruženje u Beogradu donelo stroge preporuke za članove, za kršenje sledi i oduzimanje licence

V. C. S. - S. J. M.

06. 04. 2022. u 11:00

BEOGRADSKI advokati, njih više od 5.000, ubuduće neće smeti da odgovaraju u TV emisijama na pitanja građana, jer će se to tretirati kao reklama, niti će smeti da se "samohvališu" na sopstvenim sajtovima, npr. isticanjem da su vodeća advokatska kancelarija u Srbiji ili da su mnoge kompanije izabrale njih.

КОМОРА УВОДИ АДВОКАТЕ У РЕД: Еснафско удружење у Београду донело строге препоруке за чланове, за кршење следи и одузимање лиценце

Foto D. Milovanović

Neće smeti ni na društvenim mrežama, poput "Instagrama", "Tik-toka" ili "Fejsbuka", da ističu pozive da im se klijenti obrate za pravnu pomoć kao osobama od poverenja, niti da se reklamiraju isticanjem svojih funkcija u advokatskim komorama ili organima vlasti. Sve ovo propisuju Preporuke koje je disciplinski tužilac Advokatske komore Beograda Biljana Kajganić uputila advokatima i advokatskim pripravnicima.

U povrede dužnosti advokata i pripravnika spada i ugovaranje zastupanja banaka i drugih pravnih lica, poput agencija za licenciranje stečajnih upravnika, osiguranje depozita ili rešavanje sporova, ili pak osiguravajućih društava, za nagradu koja je značajno ispod zvanične tarife - manje od 50, pa čak i svega 10 odsto. Razlika kod dosuđenih troškova advokata između pune tarife i ugovorenog iznosa, u tim slučajevima, po pravilu ide klijentu, čime se krše propisi i kodeks, "širi nelojalna konkurencija, advokati se javljaju kao najamna radna snaga i objekat bogaćenja klijenta, a advokatura ponižava".Kršenje dužnosti je i ugovaranje zastupanja pred sudom i državnim organima za paušal, prihvatanje u rad velikog broja slučajeva za koje objektivno advokat nije u stanju da profesionalno pruža pravnu zaštitu i prihvatanje obaveze da advokat za klijenta plaća takse i sudske troškove uz garantovanje uspeha u sporu.

To je i formiranje filijala van sedišta kancelarije, bilo tajno po stanovima u drugim gradovima, bilo isticanjem table u drugom gradu ili državi, zatim organizovanje rada advokata za platu ili drugi vid nagrade, čime se stvara radni odnos, angažovanjem više od tri pripravnika, tako što jedan advokat zaključi ugovor o obavljanju pripravničke prakse, a pripravnik se angažuje u kancelariji drugog advokata, najčešće na izradi rešenja o izvršenju ili prevođenju dokumenata na srpski i sa srpskog.

Zabranjeno je i zasnivanje radnog odnosa u ortačkim advokatskim društvima ili kod drugog advokata, uz izdavanje faktura o izvršenim uslugama na mesečnom nivou, čime se fingira pružanje pravne pomoći. Zloupotreba je i pribavljanje predmeta putem posrednika, agenata i upućivanjem klijenata od zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudu, kao i primanje za saradnike sudija, tužilaca, funkcionera i islednika policije.

U Preporukama se navodi da advokatura radi u nepovoljnim uslovima, da joj je polje rada suženo, a priliv pravnika sa pravosudnim ispitom uvećan. Samo Advokatska komora Beograda je od maja 2017. do oktobra 2021. primila više od 1.500 članova, a broj primljenih raste za više od 500 godišnje. Takav ambijent doprinosi kršenju profesionalnih pravila u cilju sticanja dobiti.

"Advokatura se sve više doživljava kao biznis u kojem važe neka druga pravila nespojiva sa advokaturom kao službom pružanja pravne pomoći", stoji u preporukama.

- Advokatima nije zabranjeno da daju izjave, ali ne samoreklamerski, hvališući se i kiteći starim slučajevima - kaže disciplinski tužilac Biljana Kajganić za "Novosti". - Zna se šta je reklama, a reklamiranje u advokaturi je zabranjeno. Suočeni smo i sa unižavanjem profesije, gde pojedini advokati uzimaju na hiljade tipskih predmeta (npr. tužbe protiv banaka), koje ne mogu sami da iznesu, pa angažuju kolege za 1.000 ili 1.500 dinara po ročištu. Strogo je zabranjeno prihvatanje predmeta ukoliko ne može da se odradi taj obim posla.

Sve prijave potkrepljene dokazima, kaže, biće procesuirane.

STROGE KAZNE ZA PREKRŠAJE

PREDVIĐENE kazne idu od novčanih, pa sve do privremene ili trajne zabrane bavljenja advokaturom. Finansijske kazne idu od 30 iznosa najniže tarife za lakše prekršaje ili 60 tarifa za teže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a