MINISTAR MOMIROVIĆ U NEGOTINU: Potpisan ugovor za revitalizaciju brodske prevodnice

S. M. JOVANOVIĆ

22. 03. 2022. u 15:02

TOMISLAV Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas sa Joanom Gišeom, iz konzorcijuma „DSD Noell GmbH“ ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice „Đerdap dva“ kod Negotina, vredan 29 miliona evra.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ У НЕГОТИНУ: Потписан уговор за ревитализацију бродске преводнице

Foto: S.M.Jovanović

Rekonstrukciji brodske prevodnice Hidroelektrane „Đerdap dva“ kod Negotina, koštaće 29 miliona evra a finansiraće se iz kredita Evropske investicione banke koja je obezbedila 60 odsto sredstava, kao i CEF fonda koji će sufinansirati 40 odsto.

- Negotin će do septembra postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju Dunav. Rad ove prevodnice danas karakteriše nepouzdanost i sve veći troškovi održavanja. Kao posledica toga, povećava se učestalost zatvaranja prevodnice zbog otklanjanja kvarova, a prosečno vreme čekanja za plovila je sve duže – rekao je ministar Momirović.

Ministar je dodao da će Negotin ove godine postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju vodna infrastruktura, i  naglasio da je Vlada Srbije odlučila da posle višedecenijskog zapostavljanja saobraćajne i lučke infrastrukture na Dunavu, pokrene investicije koje će iz korena promeniti vodni sabraćaj u zemlji, jer će Srbija investirati pola milijarde evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora.

- Ovo je projekat koji je značajan ne samo za našu opštinu i našu zemlju već i za celu Evropu, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Jednokomorna brodska prevodnica na Hidroelektrani „Đerdap dva“ puštena je u rad 1994. Do danas je obavila 44.344 prevođenja  sa 182.153 plovila koja su prevozila  skoro 122,7 miliona tona robe.

- Zajedno sa našim partnerima “Goša montaža” i “Hidrotan” realizujemo ovaj veoma važan projekat za Srbiju, ali i za  celu Evropu, pogotovu zbog navigacije na Dunavu koji je i jedan od najvažnijih plovnih puteva u Evropi. Ovaj projekat, takođe, utiče i na smanjenje emisije ugljen  dioksida. Učestvovali smo i u prvom projektu, na radovima na “Đerdapu jedan”, koji su od strane svih učesnika, realizatora i krajnjih korisnika učinjeno veoma profesionalno i uvereni smo da ćemo i ovaj projekat biti veoma uspešan- rekao je Joan Giše.

Radovi na ovom značajnom projektu počeće, najavio je ministar Momirović, kroz mesec dana. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ugovoriti i radove na rekonstrukciji Luke Prahovo, koja je posebno značajna za borski rudarski basen i hemijsku industriju „Eliksir“ u Prahovu.

- Ovaj projekat će obuhvatiti izgradnju novih skladišnih kapaciteta, zatim prvog tzv. zelenog terminala za prijem brodskog otpada, kao i rekonstrukciju kompletne infrastrukture ove luke. Procenjena vrednost radova na infrastrukturi je oko 27 miliona evra, pri čemu smo sredstva obezbedili iz kredita EIB-a i budžeta – dodao je Momirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024