ZAŠTO ŽENE NE PRIJAVLJUJU NASILJE: Na Kalemegdanu specifična izložba internet komentara

V.C.S.

10. 03. 2022. u 16:00

IZLOŽBA "Hej, ispravile smo vam ovo!" otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, kojom se autorke Jelena Jaćimović i Aleksandra Mališić priključuju pokretu #nisamprijavila i adresiraju problem sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja u javnom prostoru. Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski fond i biće otvorena narednih sedam dana.

ЗАШТО ЖЕНЕ НЕ ПРИЈАВЉУЈУ НАСИЉЕ: На Калемегдану специфична изложба интернет коментара

FOTO: Arhiva novosti

Mini izložba predstavlja kolaž internet komentara kojima autorke nastoje da daju jedan od odgovora na pitanje "Zašto nisi prijavila?" i ponude alternativni javni govor koji podržava i ohrabruje žrtve.

 - Pozivamo publiku da preispita kako javnim govorom može doprineti stvaranju prostora sigurnog za žene. Pozivamo i medije da preispitaju politike moderacije komentara i time doprinesu sprečavanju sekundarne viktimizacije žrtava nasilja - kažu autorke, i dodaju da među komentarima na internet portalima postoji veliki broj onih koji krivicu svaljuju na žrtvu, a ne na nasilnika.

Ima i uvreda, nipodaštavanja i pretnji žrtvi, upravo seksualnim nasiljem. Sa druge strane, u značajnoj meri prisutni su i komentari koji pozivaju na linč nasilnika. Ono što nedostaje jesu komentari koji saosećaju sa žrtvom i razumeju je.

Protekla godina bila je godina ženskog glasnog progovaranja o pretrpljenom seksualnom nasilju i početak borbe protiv seksualnog nasilja prema ženama, podsećaju autorske. Kulminiralo je  lavinom anonimnih iskustava seksualnog nasilja na "Tviteru" pod heštegom #nisamprijavila.
- Žene se svakodnevno suočavaju sa seksualnim nasiljem na radnom mestu, u kući ili školi, na ulici. Javnost je u borbi protiv seksualnog nasilja značajan saveznik i mi pozivamo sve da se zajedno uključimo u ovu borbu - poručuju autorke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije