NESTAJE NAM HRANE, GORIVO PRI KRAJU: Srpski prevoznici koji čekaju na graničnom prelazu između Ukrajine i Rumunije govore za "Novosti"

E. B. T. - V. I.

28. 02. 2022. u 22:01

OKO 50 srpskih prevoznika zarobljeno je na graničnom prelazu Đakovo, između Ukrajine i Rumunije, a mnogi od njih već pet dana čekaju da im se omogući povratak u zemlju. U međuvremenu im ponestaje novca, hrane i goriva. Ambasada Srbije u Kijevu u ponedeljak ujutru je poslala notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i na sve načine pokušava da reši dramu naših kamiondžija.

НЕСТАЈЕ НАМ ХРАНЕ, ГОРИВО ПРИ КРАЈУ: Српски превозници који чекају на граничном прелазу између Украјине и Румуније говоре за Новости

Foto Profimedia

Ukrajinci ne dozvoljavaju da roba ruskog ili beloruskog porekla, koju oni prevoze, napusti tu državu. Takođe, njihovi granični prelazi ne propuštaju vozila koja transportuju proizvode nemenjene tržištu te dve zemlje. Ambasador Srbije u Kijevu Aca Jovanović ističe da u saradnji sa PKS i Ministarstvom spoljnih poslova preduzimaju mere da se naši prevoznici vrate u zemlju.

- Kod graničnog prelaza Đakovo je 44 kamiona, u selu ispred ima ih još 30, a preko 100 kamiona je otišlo iz Srbije u pravcu Ukrajine ka Belorusiji i Rusiji - objašnjava Jovanović. - Svi oni moraju da se vrate.

Aleksandar Spasić, generalni sekratar Poslovnog udruženja "Međunarodni transport", ističe da se prevoznici ne osećaju prijatno, jer je situacija nesigurna i niko ne zna šta će se dešavati.

- Pet dana stoje i gledaju kako ljudi u putničkim automobilima beže iz Ukrajine, a njima niko ništa ne govori. Njih niko ne drži, mogu da izađu, ali bez kamiona i robe, što znači da bi šteta bila ogromna.

Među vozačima ima i Čačana. Dragan B. ističe da niko od njih ne pomišlja da ostavi kamion.

- Ranije smo sve plaćali karticama, gotovog novca imamo malo, a ovde može da se plaća samo evrima, u kešu. U obližnjoj prodavnici kupujemo hranu i vodu. Ponestaje nam i goriva, jer 80 sati stojimo u mestu, hladno je i moramo da se grejemo.

U boljoj situaciji nije ni Čačanin Vlade B. koji se nalazi na graničnom prelazu Jagodin, između Ukrajine i Poljske.

- Novca gotovo da nemamo, jer ovde ne primaju evro. Zasad je mirno, ali smo sinoć čuli sirene i detonacije. Povremeno trpimo i provokacije šefa carinske ispostave, koji ovde demonstrira silu. Nije nam svejedno, ali pribrani smo i držimo se zajedno.

Iz ukrajinske ambasade u ponedeljak su saopštili da se ne očekuje poboljšanje situacije na zapadnim granicama u bliskoj budućnosti. Oni su zamolili na razumevanje i naveli da je "spasavanje života dece i žena danas prioritet".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)