NASTAVAK PREGOVORA DOK RUSI PRODIRU: Peti dan rata u Ukrajini obeležili prvi razgovori dveju strana, ali i produžetak izbegličke krize

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 02. 2022. u 21:34

PREGOVORI završeni, pregovori se nastavljaju... stizale su tokom dana toplo-hladne vesti sa razgovora delegacija Ukrajine i Rusije koji su se održavali u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, da bi najzad, nešto posle 17 časova, stiglo i zvanično obaveštenje da su okončani.

НАСТАВАК ПРЕГОВОРА ДОК РУСИ ПРОДИРУ: Пети дан рата у Украјини обележили први разговори двеју страна, али и продужетак избегличке кризе

Foto AP

Drugi detalji nisu objavljeni, pa jedino što se izvesno zna, doduše prema ukrajinskim izvorima, koplja su se najviše lomila oko prekida vatre i povlačenja ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

Rusku delegaciju predvodio je savetnik šefa države Vladimir Medinski, dok je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov bio na čelu tima iz Kijeva. Ukrajinci su kasnili jer su navodno imali probleme sa transportom. Stigli su u dva helikoptera preko poljske teritorije.

- Dve strane su se dogovorile da razgovori budu nastavljeni i da naredna runda bude održana sledećih dana na poljsko-beloruskoj granici. Do tada će se obe delegacije konsultovati o pregovaračkim pozicijama sa rukovodstvima svojih zemalja - kazao je Medinski po okončanju petočasovnih razgovora u mestu na reci Pripjat.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije bio optimista pre pregovora, ali se saglasio da pošalje delegaciju da mu neko ne bi kasnije rekao kako nije iskoristio makar i minimalnu šansu da se zaustavi rat. Zaslužan za to što su dve strane ipak sele za pregovarački sto je beloruski lider Aleksandar Lukašenko, koji je u telefonskom razgovoru ubedio Zelenskog i garantovao bezbednost ukrajinskoj delegaciji. Osim toga, Lukašenko je obećao da za vreme pregovora nijedan avion, nijedan helikopter sa beloruske teritorije neće poleteti ka Ukrajini. Takođe, sa beloruske strane neće se gađati ciljevi u Ukrajini.

Dok se većalo o razrešenju ratnog čvora, ruska armija je u ponedeljak zajedno sa jedinicama Donjecke i Luganske narodne republike nastavila prodor na ukrajinsku teritoriju. Predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je izjavio da ruska vojna avijacija ima potpunu kontrolu nad nebom Ukrajine. U minulih 24 sata, kako je naveo, uništeno je osam sistema "Buk M-1", kao i radari koje koriste sistemi S-300.

Ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak navodili da je u Harkovu "paklenije nego dan ranije". Stambeni kvart u ovom, drugom po veličini, gradu u Ukrajini, pogođen je raketama, a na snimcima su se videle eksplozije više raketa u stambenom delu na severoistoku Harkova.

U Moskvi ističu da ruska vojska blokira velike gradove, ali u njih još ne ulazi da bi se izbegle ulične borbe, smanjile civilne žrtve. Navode, takođe, i da nemaju velike gubitke i da na frontu nema mladih vojnika. Ograničeno se koristi i avijacija.

Novosti

Najfanatičniji ukrajinski nacionalisti u dobrovoljačkim bataljonima se nalaze na jugu Ukrajine u Marijupolju i Hersonu. Oni su opkoljeni i mogu da izađu iz okruženja samo u malim grupama. Više od 500.000 izbeglica pobeglo je iz Ukrajine u susedne zemlje usred tekuće ruske invazije, saopštio je na "Tviteru" Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Ministarstvo odbrane Rusije predložilo je građanima Kijeva da izađu iz opkoljenog grada trasom Kijev - Vasiljkov koja je zasada bezbedna. Ruska strana navodi i da u Kijevu sada naoružane bande lopova i nacionalista napadaju građane. Njima je ovih dana podeljeno oružje. Uz to, predsednik Zelenski potpisao je ukaz kojim se oslobađaju svi zatvorenici koji žele da ratuju protiv ruske armije. Na taj način oni će biti oslobođeni krivice. Zelenski je priznao da mu je to rešenje bilo teško "sa moralne tačke gledišta".

Bez obzira na to što zapadne zemlje prekidaju avionski saobraćaj sa Rusijom i uvode brojne sankcije, Moskva ne namerava da povuče svoje diplomate iz drugih zemalja.

Na udaru sankcija se našao i ruski "Rosneft". Naime, savet direktora internacionalne naftne kompanije BP (Britiš petroleum) saopštio je da žele da prodaju svoj deo u ruskoj kompaniji "Rosneft". Dva predstavnika BP u savetu direktora "Rosnefta" napustila su rukovodstvo te kompanije. Inače, BP je vlasnik 19,75 odsto akcija "Rosnefta" od 2013. godine. Naftna kompanija BP radi u Rusiji više od 30 godina. U njenom saopštenju se kaže da su blistavo sarađivali sa ruskim kolegama, ali je vojna akcija u Ukrajini principijelno sve promenila.

Putin je naredio da se, kao uzvratna mera na ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi, od utorka uvede zabrana deviznih kredita i transfera novca ruskih građana izvan Rusije. Takođe je potpisao zakon kojim se naređuje izvoznim kompanijama da prodaju 80 odsto svojih deviznih prihoda ostvarenih na svetskom tržištu od 1. januara ove godine.

- Što se najnovijih sankcija prema njemu lično tiče, predsednik se prema njima odnosi indiferentno - izjavio je u ponedeljak portparol predsednika Rusije. - Te sankcije su apsurdne jer je svima poznati da Putin nema ni nekretnine, ni račune na Zapadu.

Foto AP

NOVE SANKCIJE

SAVET EU u ponedeljak je i zvanično usvojio navi paket sankcija za koji se u Briselu ocenjuje da će nametnuti "teške posledice Rusiji" zbog njenih akcija u Ukrajini.

Prošla je odluka o tome da se na teritoriji EU uskrate dozvole za sletanje, poletanje ili preletanje aviona kojim upravljaju ruski avio-prevoznici, uključujćii bilo koji registrovani avion u Rusiji ili neruski registrovani avion koji kontroliše rusko pravno ili fizičko lice.

- Biće zabranjeno obavljanje transakcija sa Ruskom centralnom bankom ili bilo kojim pravnim licem, entitetom ili telom koje deluje u ime ili po nalogu Ruske centralne banke - navode u Savetu EU.

KADIROV: ČEČENI U PRVIM REDOVIMA KA KIJEVU

Glavna udarna snaga ruske armije su snage za specijalne operacije, a njima su se od prvog dana pridružile jedinice sastavljene od Čečena. Koliko je čečenskih specijalaca koji su u sklopu ruske garde došli u Ukrajinu teško je tačno reći. Neki mediji su pisali da ih je oko 10.000. Na drugoj strani, govori se o jednom puku specijalaca kojima komanduje pukovnik Zamid Čalajev.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov tvrdi da su specijalci iz Čečenije na mestima gde se vode najžešće bitke. Pokazao je i snimke na kojima se vide specijalci iz Čečenije koji su zajedno sa drugim ruskim jedinicama stigli do predgrađa Kijeva.

Kadirov je poručio da će njegovi specijalci da pokažu benderovcima, pristalicima ukrajinskih nacista, kako ratuju "pravi muškarci a ne plašljivi šakali". On je demantovao vest da je poginuo komandir čečenskog bataljona.

ABRAMOVIČ POSREDNIK

RUSKI milijarder Roman Abramovič, vlasnik engleskog premijerligaša Čelsija i jedno od najpoznatijih lica Rusije na Zapadu, prihvatio je ukrajinski zahtev da pomogne u pregovorima o okončanju sukoba, prenosi izraelski list "Džeruzalem post". Kako je navedeno, Abramovič na zahtev Ukrajine već boravi u Belorusiji. Ukrajinska strana je povezana sa Romanom Abramovičem preko jevrejske zajednice i obratili su mu se za pomoć.

PUTIN: ZAPAD JE "IMPERIJA LAŽI"

ZAPAD je "imperija laži", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru o ekonomiji sa najvišim zvaničnicima povodom sankcija Moskvi.

- Premijer Mihail Mišustin i ja smo razgovarali o ovoj temi, naravno, imajući u vidu sankcije koje takozvana zapadna zajednica, kako sam je nazvao u svom govoru - imperija laži, sada pokušava da sprovede protiv naše zemlje - navodi se u saopštenju Kremlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?