POZIVALI NA MIR, SAD ŠALJU METKE: Evropska unija daje Ukrajini 450 miliona evra za oružje

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

28. 02. 2022. u 21:48

BRISEL je u ratu u Ukrajini prešao s diplomatske na vojnu kartu. Evropska unija, njene zemlje članice i njihovi glavni državnici, poput Emanuela Makrona i Olafa Šolca isticali su donedavno diplomatiju i pregovore kao jedini put za rešenje sukoba u Ukrajini, smatrajući da svim silama treba sprečiti da se dolije ulje na vatru i zaustavi dalja eskalacija. U međuvremenu su promenili ton, odlukom da se za 450 miliona evra kupi oružje za Ukrajince.

ПОЗИВАЛИ НА МИР, САД ШАЉУ МЕТКЕ: Европска унија даје Украјини 450 милиона евра за оружје

Foto Profimedia

Ovim potezom Brisel je prvi put u istoriji naoružao nekoga ko nije članica Unije.

- Ovo je pitanje života i smrti. Pripremam hitan paket za podršku ukrajinskim oružanim snagama. Vode se žestoke borbe. Kijev se odupire. Harkov se odupire. Rusija plaća visoku cenu kroz brojne žrtve. Ali moramo da obezbedimo municiju, visokokalibarske puške, antitenkovsku opremu, gorivo za avione i tenkove. Sve to mora da bude koordinisano - poručio je evropski šef diplomatije Đuzep Borelj, koji je bio zakazao hitan sastanak ministara odbrane zemalja članica s ciljem da se koordinira ovom akcijom.

EU je još ranije stavila do znanja da, kao ni NATO, ni SAD, neće slati svoje trupe u Ukrajinu niti direktno vojno učestvovati u sukobima, da se varnica rata ne bi prenela na čitav svet. Ali, najavili su široku pomoć u oružju Kijevu.

Konkretno, pomenutih 450 miliona, prema pisanju "Monda", služiće za isplaćivanje dugova zemljama članicama koje su već dostavile oružje Ukrajini i za podsticanje drugih da to učine. U visini od 50 miliona slaće se i gorivo, materijal za zaštitu i hitna medicinska pomoć. Takođe, Kijev će biti podržan i u sajber odbrani. Ovaj novac biće odvojen iz budžeta za evropsku mirovnu politiku koji ukupno iznosi pet milijardi evra.

"Mond" prenosi da u Ukrajinu svakoga dana stiže tražena individualna vojna pomoć od zemalja članica. Belgijanci šalju 2.000 automatskih mušaka i 3.800 tona goriva, Holanđani 400 raketa i 50 protivtenkovskih bacača nemačke proizvodnje, kao i 200 raketa tipa "stinger" dometa pet kilometara. Portugalija je stavila na raspolaganje pancire, vizire, bombe i municiju različitog kalibra, radio-opremu i automatske puške G3.

Španci su isporučili 20 tona medicinskog materijala i zaštitnu opremu - pancire i šlemove, ali ne i oružje. Švedska je najavila isporuku po 5.000 protivtenkovskih bacača raketa, šlemova i pancira, kao i 135.000 vojničkih porcija hrane, a daće i 50 miliona evra. To je, ističe se, prvi put od 1939. godine da zvanični Stokholm šalje oružje nekoj zemlji u ratu. I Francuska je najavila dodatnu pomoć u gorivu i odbrambenim sredstvima, ali nije precizirala o čemu se radi, između ostalog, kako piše "Mond", da se ne bi otkrile slabe tačke ukrajinske armije.

Za to vreme, paralelno, svi se uzdaju da bi diplomatija i pregovori, ipak, mogli da urode plodom.

I HRVATI SE "ISPRSILI"

PREMIJER Hrvatske Andrej Plenković najavio je slanje zaštitne opreme i oružja Ukrajini, kao i podizanje stanja pripravnosti za prihvat izbeglica i obezbeđivanje snabdevanja gasom.

- Doneli smo odluku o slanju vojne pomoći Ukrajini, tu su zaštitna oprema i pešadijsko oružje u vrednosti od 124 miliona kuna (više od 16,3 miliona evra) - rekao je Plenković na sednici hrvatske vlade posvećenoj ukrajinskoj krizi.

On je najavio i zabranu za ruske letove u hrvatskom vazdušnom prostoru i pridruživanje Zagreba odluci EU da se neke ruske banke isključe iz sistema SWIFT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi