NA KiM DANAS JE SVEGA 1,5 ODSTO SRBA: Na naučnom skupu u SANU izneti zabrinjavajući demografski podaci

V. N.

25. 02. 2022. u 22:13

NA teritoriji Kosova i Metohije 1961. godine živelo je oko 964.000 ljudi, od toga je albansko stanovništvo činilo 67,1 odsto, a srpsko stanovništvo 23,5 odsto, dok je 2011. godine procenat Srba pao na 1,5 odsto.

НА КиМ ДАНАС ЈЕ  СВЕГА 1,5 ОДСТО СРБА: На научном скупу у САНУ изнети забрињавајући демографски подаци

Foto I. Radulović

To je u petak rekao profesor Gojko Rikalović na skupu pod nazivom "Ekonomski, svojinsko-pravni i demografski aspekti kosovskometohijskog pitanja", koji je održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i dodao da se 2011. godine procenat albanskog stanovništva povećao i iznosio 92,6 odsto.

Rikalović je u svom izlaganju naveo da se primećuje porast broja ljudi koji žive na teritoriji KiM, dodajući da je 1981. godine iznosio 1,5 miliona, 2011. godine 1.739.825, a 2020. godine 1.775.000.

Ističe i da su tokom bombardovanja SRJ 1999. godine teritoriju KiM napuštali i Srbi i Albanci i dodaje da su se kasnije mnogo više vraćali Albanci nego Srbi, a naročito nakon proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Rikalović je kazao da su od kraja 20. veka do danas pokrenute mnoge regionalne inicijative usmerene ka jačanju političke i ekonomske saradnje između zemalja Zapadnog Balkana, navodeći da je poslednja u nizu "Otvoreni Balkan".

Ističe da ta inicijativa može doprineti pomirenju među balkanskim narodima, zarad ekonomskih interesa, ali upozorava i da može stvoriti i probleme, s obzirom na to da na KiM vladaju korupcija, kriminal, kao i pojedinci koji se vezuju za terorističke organizacije.

Akademik Časlav Ocić takođe je kazao da su dobre strane regionalnih inicijativa to što se preko ekonomije mogu rešiti pojedina pitanja i da to može dovesti do pomirenja naroda na Balkanu.

Predsednik SANU Vladimir Kostić podsetio je, prenosi Tanjug, da je ovo četvrti skup SANU koji je posvećen pitanjima KiM, dodajući da akademike u okviru akademijskih odbora posvećenih kosovskom pitanju nikada niko nije ograničavao u mišljenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)