SPREČITE RAST KOROVA NA PRIRODAN I ZDRAV NAČIN BEZ HEMIKALIJA

Novosti online

23. 02. 2022. u 10:00

Svako ko se bavi poljoprivredom ili hortikulturom, slaže se sa nama da je korov najveći neprijatelj. Svake godine iznova i iznova tražimo rešenje kako da sprečimo rast neželjenih trava, ili makar da taj rast smanjimo.

СПРЕЧИТЕ РАСТ КОРОВА НА ПРИРОДАН И ЗДРАВ НАЧИН БЕЗ ХЕМИКАЛИЈА

hudjik.com

Da li ste i vi do sada koristili razne herbicide protiv korova? Te hemikalije nisu zdrave ni za biljke ni za ljude, zato ih ne treba koristiti, već pribegavati drugim načinima u borbi protiv korova. Ako ne znate kako na prirodan i zdrav način sprečiti rast korova, saznajte u nastavku teksta, a pre toga saznajte zašto su herbicidi štetni.

ZAŠTO SE NE PREPORUČUJE UPOTREBA HERBICIDA?

Većina poljoprivrednika koristi herbicide kako bi uništili i pobedili korov, a komponente koje se koriste za izradu herbicida su raznolike. Veliku upotrebu imaju jer uništavaju zelenilo i ostavljaju totalnu pustoš, ali su i jako štetni.

Ako se herbicidi ne razgrade tokom vegatacijske sezone u usevu u kome su upotrebljeni, oni mogu da budu štetni za useve koji slede u plodosmeni. Na nerazgrađene ostatke herbicida najviše su osetljive povrtarske vrste i ukrasno bilje.

Često se doze pojačavaju usled slabijeg dejstva preparata, a to znači da se više otrova i nosača otrova spira u zemljište. Iz zemljišta, otrovi nađu put do vodotokova gde deluju na alge, tako da se šteta širi na vodotokove. Iz vodotokova total herbicid dospeva u pijaću vodu tako da ni ljudi i stoka nisu pošteđeni trovanja.

NAJBOLjE U NAJZDRAVIJE REŠENjE PROTIV KOROVA

Međuredni kultivator, ili kako ga još nazivamo - špartač, je univerzalna priključna mašina za traktore koja se koristi za širokorednu i uskorednu obradu, a poslednjih godina nepravedno je zapostavljen zbog velike upotrebe herbicida.

Zahvaljujući sve većem trendu ka organskoj proizvodnji i zaštiti okoline ponovo nalazi svoje mesto, koje mu sa pravom pripada zbog pozitivnih efekata koje ima na useve i značajnom smanjenju troškova. Ima više pozitivnih razloga zašto ga trebate koristiti, a sada ćemo navesti neke najbitnije.

Pre svega, upotrebnom špartača nećete morati da koristite bilo kakve hemikalije protiv korova, a time ćete se priključiti akciji koja za cilj ima smanjenje štetnih supstanci u vazduhu.

Špartač je jednostavan za korišćenje i transportuje se nošen. Ukoliko radna širina mašine prelazi 3 metra, na raspolaganju su kultivatori sa specijalnim ramom na sklapanje. Sklapanje vrši hidraulični cilindar kojim se upravlja iz kabine traktora.

U kombinaciji sa velikim nazubljenim zaštitnim diskovima koji sprečavaju zatrpavanje i eventualno oštećenje korena i stabla biljaka, omogućava obradu zemljišta i dok su usevi mali. Postiže se savršena preciznost u čišćenju korova i drugih štetnih biljaka čak i onih najupornijih, bez obzira na veličinu i bez mogućnosti oštećenja useva.

Predstavlja investiciju na duži period, ukoliko se vodi računa pri korišćenju i redovno se održava može jako dugo trajati. Kako vremenom sve poskupljuje, pa tako i preparati odnosno herbicidi koji se koriste za prskanje useva protiv korova, na duži vremenski period međuredni kultivator (špartač) može vam doneti veću uštedu, naročito ukoliko posedujete veće površine zemljišta.

Dodatna prednost je što nećete mnogo novca trošiti na gorivo, jer ova mašina svoj posao obavlja pri samo jednom prolasku.

KORISTITE MALČ PROTIV RASTA KOROVA

Malč je pokrivka bez obzira da li je od organskog ili neorganskog materijala. Postavlja se na obrađenu zemlju i on hrani i štiti koren od korova. Pored toga što sprečava rast korova ima i druge prednosti: čuva vlagu, raspadanjem đubri zemljište, štiti koren od smrzavanja i pregrevanja, sprečava eroziju, daje lep izgled, itd.

Najčešće se koristi malč od borove kore, a može se pronaći u nekoliko različitih boja: neobojeni, crveni, narandžasti, crni, plavi, zeleni, itd.

Najbolje vreme za postavljanje malča je kraj proleća ili početak leta, kada je zemljište malo zagrejano a korov još nije ojačao. Pre postavljanja potrebno je počupati korov, očistiti zemljište, a zatim postaviti minimum 5cm a najbolje 10cm sloja malča. Obavezno ostavite malo slobodnog prostora pored samog drveta i poravnajte sloj malča da bude podjednako raspoređen. Posle postavljanja zalite biljku i malč zbog bolje stabilizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!