AMBASADA SRBIJE U KIJEVU: Oko 300 Srba se nalazi u Ukrajini, neki već napustili zemlju

Tanjug

14. 02. 2022. u 17:32

OKO 300 državljana Srbije nalazi se trenutno u Ukrajini, od čega u Kijevu oko 100, a neki su već napustili tu zemlju, kaže ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović.

АМБАСАДА СРБИЈЕ У КИЈЕВУ: Око 300 Срба се налази у Украјини, неки већ напустили земљу

Foto: Depositphotos

Jovanović za Tanjug kaže da je Ambasada u Kijevu odmah prenela preporuku Ministarstva spoljnih poslova građanima Srbije u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

-Mi smo u roku od pet minuta to postavili na sajt ambasade, a u jutarnjim satima smo sve građane sa kojima smo bili u kontaktu ili koje znamo lično, obavestili mejlom ili porukom o stanju i situaciji. Različite su situacije, neki ovde su u mešovitim brakova, neko ovde ima porodice... Svako donosi odluku na osnovu svoje situacije, rekao je Jovanović.

Prema informacijama Ambasade, neki građani Srbije su i pre neko što je ta preporuka stigla, napustili Ukrajinu i sa decom otišli u Srbiju.

Kada je reč o aviosaobraćaju u toj zemlji u kojoj već nedeljama ne prestaju napetosti, Jovanović kaže da su od juče praktično britanske osiguravajuće kompanije stavile zabranu za osiguranje vazduhoplova koji lete u Ukrajinu, što samim tim zbnači da veliki broj aviona ne može da leti bez osiguranja.

Navodi i primer jednog aviona "Skaj apa", ukrajinske nisko-budžetne aviokompanije, čiji je vlasnik Irac, koji je zbaranio da taj njegov avion sleti u Kijev, pa je morao da sleti u Kišinjev, glavni grad Moldavije, odakle su putnici prebačeni u Kijev.

-Ne znamo šta će biti dalje, imamo informaciju da je ukrajinska vlada donela odluku da izdvoji finansijska sredstva kako bi obezbila osiguranje vazduhoplova, kako ne bi prestao aviosaobraćaj, rekao je Jovanović.

Kada je reč o navodima ukrajinskih medija, da jedna od najvećih avio-kompanija u Ukrajini "seli" avione u inostranstvo, na zahtev vlasnika tih aviona, među kojima i dva u Beograd, ambasador ukazuje da se situacija u zemlji menja iz časa u čas i da se čuju različite informacije, od kojih su neke i kontradiktorne.

-Ne možemo to ni da demantujemo, ni da potvrdimo. Videćemo dalje kako će se razvijati stvari, rekao je Jovanović.

"Mi očekujemo sve najbolje, ali treba biti realan i oprezan. Bez ikakve panike, ali ne treba se ponasasti neodgovorno", dodao je Jovanović.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju