KAŠALJ SOBU NAPUNI SA 20.000 BACILA: Dr Miloš Đorđević iz Instituta za biološka istraživanja, o kvalitetu vazduha u doba korone

J. Ž. S.

13. 02. 2022. u 08:25

VAZDUH u zatvorenim prostorima u proseku je 10 puta zagađeniji od spoljašnjeg. Kada kašljemo, kijamo ili pričamo, mi izbacujemo između 10.000 i 20.000 kapljica koje sadrže mikroorganizme.

КАШАЉ СОБУ НАПУНИ СА 20.000  БАЦИЛА: Др Милош Ђорђевић из Института за биолошка истраживања, о квалитету ваздуха у доба короне

Foto Shutterstock

Iako oduvek prisutan problem biološke bezbednosti vazduha, u zatvorenim prostorima je došao u žižu javnosti sa pandemijom izazvanom virusom korona. Rešavanje ovog problema je ozbiljan izazov i zahteva preduzimanje složenih i, pre svega, efikasnih mera, uključujući i promenu svesti pojedinaca.

Miloš Đorđević, doktor bioloških nauka i naučni saradnik u Institutu za biološka istraživanja, naglašava da se prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 90 odsto registrovanih infektivnih bolesti prenose vazdušno-kapljičnim putem.

- Imajući u vidu da je svaki zatvoreni prostor pogodna sredina za razmnožavanje mikroorganizama, postojanje uređaja i sistema za dezinfekciju vazduha u njima je neophodno kako bi se rast mikroba zaustavio - kaže nam dr Đorđević.

Naš sagovornik ističe da je gotovo nemoguće da će se neko zaraziti u zatvorenoj prostoriji bez obzira na to koliko vremena u njoj provede ako ona ima takve uređaje jer će oni "ubiti sve štetno u vazduhu".

Dr Miloš Đorđević / privatna arhiva

- Na tržištu postoje različita rešenja za dezinfekciju vazduha, koja se uglavnom karakterišu nedovoljnom efikasnošću, a često su tehnički zastarela i, pre svega, nebezbedna za ljude i životnu sredinu - upozorava dr Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri