KAŠALJ UKAZUJE NA UPALU PLUĆA : Lekari upozoravaju - zbog korone pazite na ove simptome

I. K.

01. 02. 2022. u 18:58 >> 18:57

LEKARI sve češće kod kovid pozitivnih pacijenta otkrivaju upale pluća koje su praćene vrlo blagim porastom telesne temperature, ili ovaj simptom u potpunosti izostaje, iako je on kod uobičajenih pneumonija - neizostavan.

КАШАЉ УКАЗУЈЕ НА УПАЛУ ПЛУЋА : Лекари упозоравају - због короне пазите на ове симптоме

Foto Shutterstock

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je zato kod pregleda kovid pacijenata vrlo važno da se obrati pažnja na kašalj:

- Suv, nadražajni i uporan kašalj može, takođe, da ukaže na upalu pluća. Pacijente u ovom slučaju šaljemo da urade rendgenski snimak, a po potrebi, zavisno od nalaza, da bi preciznije utvrdili veličinu promena odlučujemo se na snimanje skenerom.

U cilju što preciznijeg postavljanja dijagnoze ključne su i laboratorijske pretrage.

- Kod pacijenata sa suumnjom na upalu pluća koji nemaju povišenu temperaturu, na dijagnozu pneumonija možemo da posumnjamo i nalazom D-dimera - kaže dr Stjepanović.

Pulmolog Tatjana Radosavljević, kaže da su upale pluća usled kovida, koje se ispoljavaju vrlo blagim, diskretnim simptomima, u stvari upale vezivnog tkiva između alveola:

FOTO: Depositphotos

Simptomi upale pluća

- Stručno ih nazivamo intersticijalnom upalom pluća. Ova upala pluća može da se razvija sporije, usled čega u početku bolesti nema simptoma, ali i ova upala može da dovede do određenih oštećenja plućnog tkiva.

Naši sagovornici kažu da su tipični simptomi upale pluća malaksalost, gubitak apetita i neretko herpes na usnama. Kašalj se po pravilu javlja na početku bolesti, najpre je suv, iscrpljujući, praćen bolovima u mišićima grudnog koša, zbog zamora. Vremenom može da se pojavi i iskašljavanje prebojenog ispljuvka, ponekad neprijatnog mirisa. Ukoliko se bol u grudnom košu pojačava pri kašlju i dubokom disanju, može da ukaže na širenje upalnog procesa na plućnu maramicu. Takođe, može da se javi i manje ili više izražen osećaj nedostaka vazduha, sviranje u grudima, znojenje, lupanje srca, a kod težih oblika i pomodrelost lica i usana.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a