U VRTIĆ TEK SA TRI GODINE? Preporuka stručnjaka - Kod čestih respiratornih infekcija odložite polazak deteta u kolektiv

I. Kovačić

02. 02. 2022. u 09:45

DECA uzrasta od dve do pet godina najpodložnija su akutnim respiratornim infekcijama. Među njima, nije mali broj onih koja su više vremena bolesna nego zdrava, što roditeljima zadaje velike brige i oko njihovog zdravlja i oko čuvanja deteta.

У ВРТИЋ ТЕК СА ТРИ ГОДИНЕ? Препорука стручњака - Код честих респираторних инфекција одложите полазак детета у колектив

Foto N. Živanović

Da bi se učestalost infekcija među najmlađima smanjila, pogotovo sada u vreme pandemije, pedijatri savetuju da dete ako ima dobar imunitet, sa navršenih godinu i po može da krene u vrtić. Ali, ako se povremeno razboleva onda da tri dana ide u kolektiv, a dva dana, uz vikend, bude kod kuće. Za one mališane koji su više bolesni nego zdravi preporučuju se dodatna ispitivanja, a polazak u obdanište tek sa pune tri godine.

U intervjuu za "Novosti" dr Katarina Stanković, specijalista ORL u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", kaže da češće i ponavljane respiratorne infekcije mogu da se jave usled više različitih faktora:

- Najčešći razlog je kolektivni boravak gde zbog velikog broja dece dolazi do direktne komunikacije između mališana od kojih su neki rezervoari patogenih mikroorganizama. Što su deca mlađa, to je njihov imunološki sistem slabije razvijen, jer prethodno nisu dolazila u kontakt sa patogenim prouzrokovačima, te se veoma često dešava da deca po polasku u kolektiv stalno budu bolesna.

* Koliko su hronične bolesti podloga za česte respiratorne infekcije?

- Treći razlog kod velikog broja dece su neke od hroničnih tegoba gornjih disajnih puteva kao što su uvećan treći krajnik, alergijski rinitis ili sklonost ka opstrukciji disajnih puteva. Ta deca su češće bolesna jer imaju hronična stanja zbog kojih su podložnija češćim infekcijama, u odnosu na decu koja tome nisu sklona. Sledeći razlog je atopija ili sklonost ka alergijskim reakcijama. Deca atopičari su sklonija češćim respiratornim infekcijama, kao i produženom kašlju nakon infekcija.

Dr Katarina Stanković / Foto privatna arhiva

* Da li su za lečenje respiratornih infekcija kod dece uvek potrebni antibiotici?

- Lečenje respiratornih infekcija je individualno i zahteva apsolutno lekarski pristup. U zavisnosti od kliničke slike deteta pedijatar procenjuje da li su neophodne dopunske analize i koje. Ne treba na svoju ruku raditi bris nosa i ždrela ili analizu krvne slike i CRP, jer se tumačenje analiza kombinuju sa kliničkim nalazom. U slučaju da nalazi ukazuju na virusnu infekciju, antibiotici se apsolutno ne preporučuju. Tada je najbitnija simptomatska terapija kojom ublažavate ili uklanjate simptome bolesti. Ako se sumnja ili potvrdi bakterijska infekcija, lekar će da propiše adekvatan antibiotik.

* Kako da se leči dete kada nisu potrebni antibiotici?

- Ukoliko se radi o akutnim infekcijama gornjih disajnih puteva, treba znati da sve infekcije polaze od nosa. Ukoliko se radi o običnoj prehladi dovoljna je toaleta nosa sprejovima morske vode i izduvavanjem nosa, uz analgoantipiretik ukoliko je prati povišena telesna temperatura. Apsolutno je zabranjeno korišćenje vazokonstriktornih kapi za nos kod dece mlađe od dve godine, ali i kod starije bez konsultacije sa lekarom. Sve druge virusne infekcije zahtevaju pregled pedijatra radi savetovanja simptomatske terapije.

Foto: Depositphotos

* Koliko su vakcine efikasne protiv respiratornih infekcija i njihovih komplikacija?

- Kada govorimo o opštim merama u prevenciji zdravlja kod dece, najbitnija je redovna i pravovremena vakcinacija dece. Većina virusnih infekcija za koje postoje vakcine takođe ulaze kroz sluznicu nosa, ali pravovremena vakcinacija će sprečiti česte i komplikovane akutne infekcije gornjih disajnih puteva. Poslednjih godina otkako je uvedena antipneumokokna vakcina u redovnu imunizaciju, broj dece sa ozbiljnim kliničkim slikama akutne upale srednjeg uva i otogenim komplikacijama se značajno smanjio. Kada je reč o aktuelnom kovidu, veoma je bitno savetovati roditelje da svoju decu vakcinišu protiv ove bolesti.

Ispiranje nosa

* KAKO da dete ne bude stalno prehlađeno i da ne izostaje iz škole i vrtića, pogotovo u ovo doba godine?

- Aktuelnosti u prevenciji infekcija gornjih disajnih puteva naročito su dobile na značaju u prethodne dve godine, jer smo se susreli sa pandemijom, tako da su se mere zaštite podigle na viši nivo. Jedna od njih pokazala se vrlo efikasnom. Naime, pokazalo se da brojne respiratorne infekcije mogu efikasno da se spreče jednostavnim ispiranjem nosa tokom boravka u kolektivu, a pogotovo po povratku kući.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)