ĆERKA SKRIVENA ISPOD HALJINE: Agonija Srpkinje pobegle od šerijatskog zakona – Samo sam mislila kako da spasem Saru (2)!

Novosti online

11. 02. 2022. u 20:19

DRŽAVLjANKA Srbije Pavlina Radić i njena dvogodišnja ćerkica Sara koje su devet dana bila zatočene na aerodromu u Dubaiju bezbedno su danas oko podneva stigle na srpsko tlo!

ЋЕРКА СКРИВЕНА ИСПОД ХАЉИНЕ: Агонија Српкиње побегле од шеријатског закона – Само сам мислила како да спасем Сару (2)!

Foto Tanjug

Pavlina je u januaru sa sestrom Milkom i ćerkicom otišla u Saudijsku Arabiju da dete vidi oca, saudijskog državljanina, piše „Blic“. On im je po dolasku u grad Damam oduzeo pasoše uz izgovor da mora da prijavi njihov boravak lokalnim vlastima.

Posle nekoliko dana Pavlina je shvatila da je to opsena i da joj preti opasnost da u stranoj zemlji sa šerijatskim zakonima zauvek ostane bez ćerke! Usledilo je filmsko bekstvo u Dubai, devet dana zatočeništva na aerodromu uz stalnu pretnju deportacijom u Saudijsku Arabiju i, konačno, jutros - spas!

Otac hteo da otme Sari srpsko državljanstvo

- Sarin otac i je nismo u emotivnoj vezi već dve godine, ali smo održavali kontakt zbog deteta. On je dolazio u Srbiju i viđao je, a sve je funkcionisalo dobro do naše posete tamo – ispričala je Pavlina. - Po dolasku u Saudijsku Arabiju, sam shvatila da ne želi da vrati dokumenta, a da je predao zahtev da se detetu izmeni državljanstvo bez mog pristanka! Sve sam prijavila ambasadi u Rijadu, ali u Saudijskoj Arabiji vladaju drugi zakoni. A stavovi šerijatskog prava su uvek u korist muškarca, odnosno oca deteta.

Pavlina kaže da je uspela da se domogne svog pasoša i tada je odlučila da ide na sve ili ništa.U glavi joj je bila samo jedna misao - da ih ne razdvoje i da se domognu Srbije.

- Na aerodromu u Saudijskoj Arabiji smo (sestra i ja) obukle duge muslimanske haljine, abaje, ispod kojih smo sakrile Saru. Prošle smo pasošku kontrolu, sve do skenera, ali tu je Sara izašla, jer u tom delu ne traže pasoš. Drhtale smo od straha, bila je to borba na život i smrt! Pred ukrcavanje u avion, opet ista taktika: sestra i ja se zbijemo jedna do druge, a ona između naših haljina. Zamislite tu agoniju, kad strepite hoće li dvogodišnje dete progovoriti i otkriti nas. To bi bio kraj za sve – ispričala je Pavlina.

Uspele su da uđu u avion i stignu u Ujedinjene Arapske Emirate, gde su ih zaustavili i zatvorili u tranzitnoj zoni na aerodromu Dubai, gde počinju tortura i maltretiranje.

Foto: EPA

Prisiljavali da prizna da je prošvercovala dete

- Prisiljavali su me da priznam kako sam prošvercovala dete. Uprokos mojoj priči i detaljnom objašnjenju, niko mi nije poverovao. Tu mi je na kraju rečeno da je za povratak u Srbiju potrebno da dete dobije putni list i da će nas pustiti tek kada ga budemo imali, a u suprotnom moraju da nas deportuju nazad u Arabiju.

Posle toga Pavlini i njenoj sestri Milki policija u Dubaiju oduzima srpske pasoše i neformalno im se saopštava da "krijumčare dete". Milki oduzimaju i telefon i razdvajaju ih, tako da Pavlina nije znala šta je sa njenom sestrom i gde se nalazi.

- Ja sam se odmah obratila otpravnici poslova srpske ambasade u UAE, Danici Savović, koja mi je pružala sve ove dane neverovatnu podršku. Da nje nije bilo, verovatno sada ne bih bila tu! Ona mi je dolazila u posetu dok mi i to nisu zabranili, ali je u jednom trenutku preko sestre uspela da mi dobaci putni list za Saru. Za sve te njihove postupke, koji su se ispostavili nezakoniti, srpsko Ministarstvo spoljnih poslova je slalo protestne note, ukupno njih devet.

Foto: Depositphotos

Otac prijavljuje da je Sara "oteta"

Otac Alsalem Jasin zove srpsku ambasadu u Rijadu i obećava da će vratiti pasoš ćerkice. Istovremeno, prijavljuje organima Saudijske Arabije da je Pavlina kidnapovala Saru i traži da bude vraćena nazad. Ambasada Saudijske Arabije šalje nekoliko protesnih nota Ministarstvu spoljnih poslova Emirata. Zahtevaju da majka i dete budu deportovane nazad.

- Emirati prihvataju i prosleđuju protestne note iz Saudijske Arabije policiji u Dubaiju, ali srpske ne prihvataju i tako nastaje začarani krug koji je trajao osam dana – priča Pavlina.

U međuvremenu su tri puta pokušali da je deportuju. Čak su je i lagali da je za njom raspisana Interpolova poternica, da će u zatvor.

- I taman kad mi je ponestajalo snage, sinoć, kao spas u poslednji čas, javljaju mi iz ambasade da ipak idemo u Srbiju! Prebacili su me u hotel sa sestrom i evo nas danas tu. Hvala svima na neizmernoj podršci, a ovu agoniju neću zaboraviti dok sam živa – rekla je ova Srpkinja.

BONUS VIDEO -DRAMA U PORODICI DAČEVIĆ: Otac maltretirao Marijanu (10) i Marka (14)


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!