ČUDNA BEŠE SRBIJA POSLE MAJSKOG PREVRATA: Predavanje istoričara Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

V. N.

02. 02. 2022. u 22:08

NA koji način su od strane političkog Zapada formirani narativi o Srbiji kao militarističkoj državi, odnosno, kako je Majski prevrat u novom veku dobio status vododelnice od koje je „srpska politička misao postala opredeljena da zamisli ostvaruje na agresivan način – pitanje je na koje Ognjen Karanović odgovara prikazujući širu i detaljniju sliku Srbije s početka 20. stoleća.

ЧУДНА БЕШЕ СРБИЈА ПОСЛЕ МАЈСКОГ ПРЕВРАТА: Предавање историчара Огњена Карановића на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Karanović navodi da je od devedesetih godina prošlog veka u istoriografiji došlo do uspostavljanja lažnih slika koje su formirali i perpetuirali neodgovorni zapadni, ali i srpski istoričari. Podstaknuti lukrativnim interesima i ličnim ubeđenjima, oni su prihvatili pseudoistoriografiju kao način da opravdaju zločine počinjene od strane političkog Zapada prema zemlji koja je događajem kakav je bio Majski prevrat pokazala „hegemonistički način ophođenja i interakcije".

Kako Karanović ističe, kvaziistorijski argumenti kojima se Srbija na takav način predstavlja, korene „sveg zla" prepoznaje u ličnostima poput cara Dušana i Karađorđa, ali i događajima kakav je bio državni udar, odnosno, kraljeubistvo 1903. godine.

U prvim danima nakon Majskog prevrata slika Srbije bila je skandalozna – na ulicama je vladala čudna euforija zbog zavereničkog ubistva vladara, pijani oficiri su slavili, dok su Aleksandrove pristalice bile u šoku. Po rečima Karanovića, „proces poništavanja kulta Obrenovića najpre je sproveden na brzinu, stihijski, a potom temeljno", da bi se uspostavio drugi kult, nepoznat Srbiji. Novi vladar, izabran dvostrukom aklamacijom (najpre vojnika, potom članova Senata i Narodne skupštine), knez Petar Karađorđević, obećao je da će vladati isključivo u skladu sa obnovljenim i dopunjenim Ustavom, koji je donet bez njegovog učešća.

Formiranjem tri centra moći (ljudi okupljeni oko kralja, Narodna skupština i zaverenički klan u vojsci) počeo je srpski parlamentarizam. Tvrdnja da je Majski prevrat produkovao srpsku hegemonističku militarističku praksu rezultat je i zloupotrebljene činjenice o kasnijem angažmanu velikog broja srpskih zaverenika. Priča da je tako počela agresivna politika Srbije prema Kosovu, Albaniji i državama u okolini potpuna je besmislica - ističe Karanović.

Kompletno predavanje istoričara Ognjena Karanovića na temu „Srbija posle Majskog prevrata“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna