PLJAČKAO CRKVE NA SEVERU KOSMETA? U Zubinom Potoku policija uhapsila Albanca koji je osumnjičen za krađe relikvija u srpskim hramovima

D. Z.

02. 02. 2022. u 21:36

ZA seriju pljački pravoslavnih hramova na severu Kosova i Metohije, prema saznanjima "Novosti", sumnjiči se lokalni Albanac koji je uhapšen efikasnom akcijom policije u Zubinom Potoku. Ova opština je jedna od četiri na severu Kosmeta sa većinskim srpskim stanovništvom, a na svom području ima i nekoliko albanskih sela.

ПЉАЧКАО ЦРКВЕ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА? У Зубином Потоку полиција ухапсила Албанца који је осумњичен за крађе реликвија у српским храмовима

Crkva Svetog Jovana u selu Gornje Varage / Foto Opština Zubin potok

Kako saznaju "Novosti", Crkva posvećena Svetim ocima u selu Zupče pljačkana je čak tri puta za mesec dana, i to 31. decembra, potom 18. januara, kao i 1. februara. Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Jagnjenici opljačkan je 28. januara, a Crkva Svetog Jovana u Varagama (na slici) dva dana kasnije.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da su odneti novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije.

- Ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji. Više je nego jasno da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju i da se, nažalost, od početka godine, nastavio negativan trend porasta broja etnički motivisanih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije, njihovoj privatnoj imovini, a sada i hramovima SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije