NE HAJU ZA NALOGE INSPEKTORA: Na FASPERU za kratko vreme dva predsednika Saveta fakulteta podnela ostavku

I. M.

02. 02. 2022. u 11:23

NEZADOVOLjSTVO dela zaposlenih na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu (FASPER) sve je veće, a poslednja vest iz ove visokoškolske ustanove je da je predsednica Saveta fakulteta prof. dr Mirjana Đorđević podnela ostavku na funkcije člana i predsednika. Pre samo nekoliko meseci sa iste funkcije povukao se i njen prethodnik.

НЕ ХАЈУ ЗА НАЛОГЕ ИНСПЕКТОРА: На ФАСПЕРУ за кратко време два председника Савета факултета поднела оставку

Foto Z. Jovanović

Proteklih meseci, "Novosti" su više puta pisale o problemima na ovom fakultetu, a povodom poslednjeg teksta - "Falsifikatom stigla do katedre" - našoj redakciji pisala je dekan prof. dr Marina Radić Šestić. U tekstu je, između ostalog, navedeno da propusti koje je pronašla prosvetna inspekcija nisu ispravljeni, dok ona tvrdi da je "na svaki dopis inspekcije odgovoreno u zakonskom roku".

- Od januara 2019. godine izvršeno je pet vanrednih inspekcijskih nadzora Ministarstva prosvete, u svima su konstatovane nezakonitosti u radu Fakulteta, koje ni tri godine kasnije nisu otklonjene, niti se postupilo po naloženim merama Ministarstva prosvete - tvrdi, međutim, dr Jadranka Otašević, asistent na FASPER-u.

- Tokom prvog nadzora,

FASPER-u je naloženo da usaglasi opšta akta fakulteta sa Statutom UB, ali, nažalost, ni tri godine posle to nije u potpunosti urađeno.

Otaševićeva navodi da je jula 2020. ponovo konstatovana ista nezakonitost, neusklađenost akata, ostavljen je rok za otklanjanje nezakonitosti od 15 dana, ali zahtev, tvrdi ona, nije ispunjen. Slično je bilo i nakon treće posete inspektora, kaže naša sagovornica. Nepravilnosti na FASPER-u stigle su i do Ustavnog suda, posle čega je izmenjen Statut fakulteta.

DOKTOR NAUKA U BIBLIOTECI

U TEKSTU na koji je "Novostima" odgovorila dekan Marina Radić Šestić, navedeno je i da je fakultet napustilo pet doktora nauka u relativno kratkom periodu. Ona kaže da je "fluktuacija radne snage normalna i svakodnevna pojava u bilo kojoj ustanovi i nijedan fakultet ne predstavlja izuzetak".

Međutim, te odlaske Jadranka Otašević ilustruje slučajem dr Gordane Čolić.

- Više od deset godina radila je na mestu asistenta. Iako se njena profesorka spremala za penziju, ona nije izabrana u zvanje docenta, već je kao doktor nauka raspoređena u biblioteku. Tu je radila nekoliko godina nakon čega je "dobrovoljno" napustila fakultet - navodi Jadranka Otašević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!