IMA NEKA TAJNA VEZA: NJegovi stihovi nam i danas dotiču dušu, Duško Trifunović je spojio poeziju sa rok muzikom

Srna

27. 01. 2022. u 10:20

JEDAN od najcitiranijih srpskih i eks-jugoslovenskih pesnika Duško Trifunović, koji je, uz niz zapaženih i nagrađivanih zbirki poezije, ostao upamćen kao jedan od tvoraca pop-rok ere bivše zemlje, umro je 28. januara 2006. godine.

ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА: Његови стихови нам и данас дотичу душу, Душко Трифуновић је спојио поезију са рок музиком

Foto Tanjug

Trifunović je svoj vizionarski poduhvat u stvaranju sarajevske i jugoslovenske muzičke scene sedamdesetih godina prošlog veka platio visokom cenom - drugi su postali poznati i priznati interpretirajući njegove stihove, a on je označen kao "medijski poeta" i "pesnik lakih nota".

U stvarnosti, Duškovi stihovi bili su savršena metafora za ljude, društvene okolnosti i vreme u kojem je pesnik stvarao, samo što su preko populističke i masmedijske "formule" pevani umesto recitovani, pa su za mnoge, u značenjskom smislu, ostali neotkriveni.

Živeći kao pesnik i televizijski radnik, a radeći kao traženi tekstopisac rokera i pop zvezda, Trifunović je napisao celi muzičko-poetski venac o generacijama koje su zapamtile dva rata i jedan mir i koje su živele u hibernaciji slatke i varljive nade pune ideala.

Spomenik Dušku Trifunoviću u Sremskim Karlovcima, rad vajara Stevana Filipovića / Foto Lična arhiva

Nepodnošljiva lakoća pisanja i "populistički stihovi" bili su tek zanatska varka iza koje su se krile nežne, opore, politički angažovane, socijalne, ljubavne i druge teme o kojima popriličan broj eks-jugoslovenskih poeta u to doba (sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka) nije pisao na takav način, ako je uopšte i pisao.

Dvosmislenost i univerzalnost ovaploćena u Duškovim ironično-političkim pesmama, skrivenim iza priča o tobože medijskim, a ne političkim liderima, u vidu "zaraznih" refrena, tumačeni su onako kako je Duško i želeo - kao "gorka tableta sa sokom od borovnice".

Duško Trifunović slao je "poruke u boci" za one generacije koje će doći nakon potopa svih ideala. U carstvu "velikih" tema, zbog kojih se i bukvalno, a ne samo metaforično, gubi glava, Duško na svoj način peva o čoveku.

Duško Trifunović, tvorac beskrajne niske stihova bez kojih je nemoguće zamisliti biografije najpoznatijih i najvoljenijih estradnih zvezda, ali i započeti i završiti dan bilo koga na ovim prostorima ko konzumira muziku na bilo kojem mediju, izbačen je iz sećanja današnjih stanovnika Sarajeva.

Ovaj prkosno nežni pesnik odavno je izgnan iz grada kojim je hodao, u kojem je pevao i za čiji je, pre svega, kulturni uspon u drugoj polovini 20. veka neobično zaslužan.

Budući da je, radeći u gradu i vremenu u kojima su reči uvek bile u suprotnosti sa ponašanjem ljudi, naučio da bude unutrašnji disident i izgnanik, Duško Trifunović je voleo za sebe da kaže da "nije izbeglica, već - izmaglica".

Ovaj jedinstveni pesnik, rođen u Sekovcu, kod Broda, ljudski i pesnički je odrastao u Sarajevu, a sahranjen je tamo gde je želeo - pored Branka Radičevića, na Stražilovu.

Gotovo da ne postoji poznatija pop ili rok grupa bivše Jugoslavije, kao ni pevač iz te branše koji nemaju u svom opusu neki tekst Duška Trifunovića. On je ostvario pesnički ideal - njegovi stihovi su ga nadživeli, kao što će nadživeti još generacija ljudi sa ovih prostora. 

BONUS VIDEO: 

Bio je najveći u SFRJ - spomenik Sloboda opet ima stari sjaj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a