KAKO SU SRBI ZAVEDENI FRANCUSKOM KULTUROM: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na Jutjub kanalu KCNS (VIDEO)

J.S.

26. 01. 2022. u 22:27

KAO kolevka kulturne diplomatije, Francuska je još od vremena Napoleona Bonaparte težila da svoju kulturu, a preko nje i uticaj, proširi na Balkan kako bi na ovom prostoru ustanovila najpre ekonomsku, a potom i političku moć.

КАКО СУ СРБИ ЗАВЕДЕНИ ФРАНЦУСКОМ КУЛТУРОМ: Предавање др Александре Колаковић на Jутјуб каналу КЦНС (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Kako dr Aleksandra Kolaković navodi, ova pregnuća Francuske bila su ostvarivana otvaranjem francuskih škola, kursevima jezika i promovisanjem učenja, pomaganjem društava za kulturnu saradnju. Jedno od njih je Francuska alijansa (Alliance française), osnovana 1883. godine, koja je aktivno radila na promovisanju francuskog jezika i kulture u Srbiji i organizovanju besplatnih kurseva. 

Osim slanja knjiga, novina i časopisa, saradnji su doprinosili i nekadašnji francuski đaci,koji su opčinjeni drugačijom kulturom, u srpsku sredinu prenosili rezultate. Dr Kolaković ističe da su nemački mediji u osvit Velikog rata prenosili kako su Srbi „zavedeni francuskom kulturom".

Član Književnog društva Beograda, osim mnogobrojnih nekadašnjih francuskih đaka, bio je i srpski kralj Petar Karađorđević, čime je jasno da je članstvo u ovom udruženju bila stvar prestiža. Francuska je pomagala rad Književnog društva Beograda, stimulišući promotere kulture nagradama i stipendijama.

Godine 1910. osnovana je i Francusko-srpska banka, u Francuskoj su podizani zajmovi, i njen politički uticaj u Srbiji se uvećavao. Dr Kolaković napominje da je grad Beograd 1920. od generala Franše d' Eperea primio Legiju časti, a da je Školska konvencija iz iste godine predviđala da se francuski jezik uči kao obavezan predmet.

Kompletno predavanje  dr Aleksandre Kolaković na temu „Kulturna diplomatija Francuske na Balkanu: istorijsko iskustvo" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati