PALATA SANU PO MERI BUDUĆNOSTI: U maju počinje obnova zgrade naše najviše naučne i umetničke institucije, koja će dobiti drugačiji izgled

Lj. BEGENIŠIĆ

26. 01. 2022. u 12:44

SVEOBUHVATNA rekonstrukcija zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu trebalo bi da počne u maju, a plan je da sve bude završeno do 2024. godine, kada se navršava 100 godina od njene izgradnje.

ПАЛАТА САНУ ПО МЕРИ БУДУЋНОСТИ: У мају почиње обнова зграде наше највише научне и уметничке институције, која ће добити другачији изглед

Foto D. Milovanović

U toku je izrada projekta, novac za obnovu obezbedila je država, a novi izgled palate imaće odlike našeg i budućeg vremena.

Rukovodilac projekta rekonstrukcije je akademik arhitekta Milan Lojanica, a u timu su još i arhitekte Miodrag Marković i Milan Rašković.

Akademici napominju da je prošlo 100 godina od izgradnje i više od 70 godina od poslednje obimnije rekonstrukcije, pa je potrebno pristupiti temeljitoj obnovi koja će obuhvatiti celu zgradu, eneterijer i eksterijer, a istorijski delovi biće zaštićeni.

Akademik Lojanica naveo je i današnje slabe tačke palate:

- Nedostaje centralni hol, ka svečanoj dvorani pristupa se bočnim stepenicama, a Galeriji zapretenim putevima. Arhiv je smešten u neadekvatnom prostoru u kome je dragocena arhivska građa ugrožena. Legati umetničkih dela, poklona, kolekcija i druge građe velike istorijske vrednosti gomilaju se u podrumima i pomoćnim prostorijama.

Foto Novosti

Prostor za protokolarne susrete i promocije funkcionalno je neuslovan.

Rekonstrukcija zgrade SANU doneće niz novina. Naspram ulaza biće centralno stepenište kojim će se pristupati novoj dvorani kapaciteta 333 mesta.

- Plan je da centralni holski prostor bude okružen izložbenim zonama za stalne postavke umetničkih dela i vitrinama arhivske građe, iz kojih će se ulaziti u Biblioteku i Arhiv. U potkrovlju biće smešten umetnički centar, zamišljen kao skup radnih prostora, ateljea, depoa i legata namenjenog umetničkom podmlatku ili ljubiteljima umetnosti - pojasnio je Lojanica.

Milan Lojanica, Foto Tanjug

U SANU, uprkos pandemiji ne odustaju od planiranih aktivnosti, a akademik Zoran Popović, predstavljajući program do kraja aprila, naveo je da će novi članovi akademije koji su izabrani u novembru prošle godine, izneti svoje pristupne besede.

- Jedan od njih, dopisni član reditelj Slobodan Šijan će, 9. marta imati svoj masterklas u akademiji u okviru "Susreta sa stvaraocima" - rekao je akademik Popović.

Zdanje Srpske akademije nauka i umetnosti, Foto D. Milovanović

BESEDA NIKITE MIHALKOVA

AKADEMIK Zoran Popović je za kraj februara ili početak marta najavio pristupnu besedu ruskog reditelja Nikite Mihalkova (na slici), koji je u članstvo SANU primljen u novembru prošle godine. Mihalkov će tada biti gost Festa, a u planu je i poseta Akademiji.

Zoran Popović, Foto P. Mitić

- S obzirom na uslove, još postoje neke nedoumice oko datuma dolaska, ali velika je verovatnoća da će se to desiti. Očekujemo do kraja nedelje dopis kojim će sve biti precizirano - naveo je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere