SVE MU SE SKUPILO, NIJE VIDEO DRUGI IZLAZ: Detalji pokušaja samoubistva mladog Nišlije, sam brinuo o petoro braće i sestara i bolesnoj baki

J. ĆOSIN

20. 01. 2022. u 07:00

U CENTRU za socijalni rad juče su ga pitali šta ako nam zbog duga isključe struju?

СВЕ МУ СЕ СКУПИЛО, НИЈЕ ВИДЕО ДРУГИ ИЗЛАЗ: Детаљи покушаја самоубиства младог Нишлије, сам бринуо о петоро браће и сестара и болесној баки

Foto J. Ć.

- Pomislio je da će mu braću i sestre dati u hraniteljsku porodicu. Verovatno mu se sve skupilo i dete nije videlo drugi izlaz. Molila sam ga da ne skače, preklinjala, a on je govorio: „Ja ne mogu, hoću kod tate“. Znala sam da će skočiti, dole u Socijalnom je sve usta izgrizao od muke, znala sam da mu je teško, vidim dete pomodrelo. Spustila u dvorište, izlazim na vrata i dete pada na moje oči. Prelete ispred mene.

Ovako za „Novosti“ priča Dušanka C. iz Niša, čiji je unuk Nikola C. (23), inače sin ratnog vojnog invalida koji je prošle godine preminuo u 49. godini, skokom sa drugog sprata pokušao da sebi oduzme život u noći između utorka i srede, najverovatnije iz očaja jer mu je na teret palo milionsko dugovanje za struju zbog kojeg im preti isključivanje. Takođe, Nikola sam izdržava petoro mlađe braće i sestara (Marko i Marija 9, Dušan 13, Nikolina 15, Nemanja 17), kao i o baki koja boluje od Parkinsonove bolesti.

Kako nezvanično saznajemo, njemu je ponuđeno starateljstvo nad decom, budući da majka ne živi sa njima niti o svojoj deci brine, ali je mladić, očajan što ne može da otplati ogromne dugove za struju koji su se godinama gomilali, kao i u strahu da bi oni najmlađi mogli da završe u hraniteljskim porodicama, pokušao da sebi presudi. On je odmah prevezen u UKC Niš, gde je konstatovano da nema povrede opasne po život, a nakon dijagnostike, dalje je odveden na informativni razgovor.

Za to vreme, njegova baka strahuje da bi deca mogla biti oduzeta.

- Ne damo decu pa ne znam šta da se desi. Ako žele da nam pomognu, neka pomognu da stanemo na noge, a ne da nam decu razdvajaju i odvode. Moj unuk radi sezonske poslove, ali sve što zaradi, da za dugove od ranije, kako za struju, tako i za troškove sahrane njegovog oca. Opština je rekla da će snositi troškove, ali još to nisu isplatili. Nas šestoro živimo sa 35.000 dinara mesečno. Unuk se bori, snalazi se, ali i ono dete je juče klonulo. Kada sam ga videla noćas na terasi, ponavljao je “Hoću kod tate, hoću kod tate”. Srećom da je neko granje bilo dole, to ga je spasilo da ostane živ – govori nam ova nesrećna baka.

Foto: Printskrin

Porodična drama se dogodila oko 3.45 sati, kada je mladić skočio sa visine od oko šest metara, ali je pad ublažila gomila granja pa je zadobio lakše telesne povrede.

Kako saznajemo, Centar za socijalni rad intenzivno se bavi ovom porodicom.

- Taj mladić je juče bio u Centru za socijalni rad, odazvao se pozivu na razgovor s obzirom na to da je u toku postupak za postavljanje staraoca njegovoj braći i sestrama. On je zainteresovan da preuzme starateljstvo nad svima njima jer je jedini punoletan. Centar postupa u najboljem interesu ove porodice, u tom smislu ispituju se njegovi kapaciteti, odnosno sposobnost da brine o porodici. Prva ideja je bila da budu smešteni po hraniteljskim porodicama, ali je uzeto u obzir da je bolje da ostanu zajedno – navode naši sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Kako saznajemo, Centar je u više navrata isplaćivao jednokratnu novčanu pomoć ovoj porodici, kupovao namirnice, a deca su dobila i paketiće za Novu godinu.

Kako nam je potvrđeno, još nisu ostvarili pravo na porodičnu penziju pokojnog oca, taj postupak je u toku.

BONUS VIDEO - NE MOGU VIŠE: Potresna ispovest bake Nišlije koji je pokušao da se ubije zbog nemaštine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...