STARI OKLOPNJAK "GRMI" U NOVI ŽIVOT: Serijska modernizacija pouzdanog tenka M-84 je među prioritetima sistema odbrane za ovu i naredne godine

R. Dragović

18. 01. 2022. u 11:00

MODERNIZACIJA tenka M-84 jedna je od najvažnijih stavki u petogodišnjem planu opremanja Vojske Srbije naoružanjem i opremom iz pogona domaće namenske industrije. Prvi koraci serijske obnove voznog parka proverenih oklopnjaka trebalo bi da budu napravljeni već ove godine, a modernizovani domaći tenkovi trebalo bi da drastično povećaju borbene sposobnosti jedinica kopnene vojske.

СТАРИ ОКЛОПЊАК ГРМИ У НОВИ ЖИВОТ: Серијска модернизација поузданог тенка М-84 је међу приоритетима система одбране за ову и наредне године

Tenkovi M-84 na vežbi na poligonu Pešter / Foto MO

Novi život starog oklopnjaka trebalo bi da bude rezultat drastično većeg izdvajanja za oružane snage u narednih pet godina. Odlukom državnog i vojnog vrha, u narednih pet godina trebalo bi da bude izdvojeno čak 1,2 milijarde evra za nabavku domaćeg naoružanja i vojne opreme. Modernizacija M-84 pripala je u zadatak Tehničko-remontnom zavodu u Čačku, koji će, zajedno sa drugim vojnim ustanovama, dobiti i snažnu finansijsku injekciju.

Već u prvom kvartalu ove godine država će u domaću namensku industriju - uključujući i remontne zavode - uložiti 145 miliona evra. Ovaj novac je namenjen za kupovinu novih pogona i nabavku opreme, mašine i modernizaciju proizvodnje.

- Državni i vojni vrh 2020. godine odlučio je da modernizacija ovog tenka bude poverena domaćoj pameti i fabrikama, a izbor je pao na čačanski Remontni zavod. To je strateška odluka, jer će ova ustanova tako uhvatiti korak sa savremenom tehnologijom. Prvi primerak osavremenjenog guseničara predstavljen je juna 2020. u Čačku, posle čega je postat na ispitivanja. Na poligonu Nikinci još uvek se testira njegova vatrena moć, kako bi konačna verzija bila što preciznija - podsećaju u vrhu sistema odbrane.

Vojska Srbije raspolaže oko 200 tenkova M-84, i oni čine osnovu vatrene moći oklopnih jedinica kopnene vojske. U prvoj fazi njihove modernizacije ovi oklopnjaci dobiće novih devet sistema, a u drugoj dodatnih 12, čime će pratktično sve vitalne komponente biti zamenjene. Novi M-84 (sa oznakom M-84 AS1) dobiće daljinski upravljanu borbenu stanicu sa mitraljezom kalibra 12,7, meteosenzore, sredstva veze, eksplozivni reakativni oklop, nišanske sprave, naprednu municiju...

- Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine. Na tenkovima proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni su jači motori i primenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1. S obzorom na to da od 1991. godine ništa nije urađeno na modernizacije tenka M-84, ovo je veliki uspeh i ogroman iskorak u opremanju oklopnih jedinica - navode u Ministarstvu odbrane.

"RUSKI BATALjON" U NIŠU

VOJSKA Srbije regionalna je sila prema broju tenkova i snazi oklopnih jedinica, a više tenkova od Srbije u okruženju ima samo Rumunija - oko 400. Osim M-84 u jedinicama Vojske Srbije je i oklopnjak T-72, kao i 30 nedavno primljenih modernizovanih T-72M, koji čine zaseban tenkovski bataljon stacioniran u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju