MODERNIJE I ODGOVORNIJE JAVNO TUŽILAŠTVO: Čestitke svim građanima koji su izašli i glasali na referendumu

Novosti online

17. 01. 2022. u 13:56

UDRUŽENJE javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije čestitalo je svim građanima koji su izašli i glasali na referendumu, jer je su time pokazali spremnost da učestvuju u važnom demokratskom procesu.

МОДЕРНИЈЕ И ОДГОВОРНИЈЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО: Честитке свим грађанима који су изашли и гласали на референдуму

Foto: N. Živanović

- Takođe, pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promene Ustava i time daju svoj doprinos u izgradnji boljeg pravosuđa. Rasprava koja je prethodila referendumu pokazala je koliko je pravosuđe važna društvena tema i tiče se svakog građanina ove zemlje.

Ustavne promene predstavljaju početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa u Republici Srbiji. U odnosu na javno tužilaštvo, ustavne promene daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, te da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći.- saopšteno je iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

- Ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se Udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina. Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije će nastaviti da se bori za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva građanin čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike - navedeno je u saopštenju Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

- Građane podsećamo da pred nama stoji veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa. Na ovom putu Udruženje će da uloži sve svoje znanje i iskustvo kako bi dodatno unapredilo garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

VULIN GLASAO NA REFERENDUMU: Ministar policije ispunio svoju građansku dužnost

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PREDOSETIO JE: 20 dana pred smrt, Madžgalj je ispunio sebi najveću želju