CIGARETE I DO 570 DINARA! Novi cenovnik stupa na snagu, u naredne tri godine pušači će sve skuplje plaćati svoj užitak

Novosti onlajn

17. 01. 2022. u 12:36

PUŠAČI ovih dana gledaju nove cene cigareta, paklica je skuplja po 10 dinara, a oni koji do sada nisu promenili cenovnike to će uskoro i da urade. Tako će najjeftnija paklica koštati 290 dinara, a ona skuplja i do skoro 600.

ЦИГАРЕТЕ И ДО 570 ДИНАРА! Нови ценовник ступа на снагу, у наредне три године пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак

Novosti

Razlog za poskuljenje je uvećanje specifične akcize za dinar i po po paklici, pa će država po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 78,25 uzimati 79,75 dinara.

To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem, usvojenim decembra prošle godine, po kome se dva puta godišnje, januara i jula, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećava ovaj državni namet, prenosi Blic.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne četiri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođači će povećati cenu za 10 dinara, zbog čega će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 290 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 570 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Foto Shutterstock

 

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine, što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još sedam puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi u naredne tri godine se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigaret uvećava se za dinar po milimetru, što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušači će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POČEO JE POLAKO SA NIJE DOBRO Olga o braku sa Peletom: Ponekad i meni popuste kočnice